Άνοδο κατέγραφε σήμερα η μετοχή της Royal Bank of Scotland μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν ότι η κυβέρνηση της χώρας θα αρχίσει να πουλά μετοχές που κατέχει το δημόσιο στην τράπεζα τους επόμενους μήνες.

Η πολυαναμενόμενη κίνηση, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της Wall Street Journal, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς η Βρετανία θέλει να δείξει ότι έχει αφήσει πίσω της την χρηματοοικονομική κρίση.

Σε ομιλία του προς τη λονδρέζικη χρηματοπιστωτική κοινότητα, ο Όζμπορν είπε ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να πουλά τις μετοχές της RBS, ακόμα και με ζημία, καθώς «αυτό είναι το σωστό» για τους φορολογούμενους και την οικονομία. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό έχει τις ευλογίες της Τράπεζας της Αγγλίας και των ανεξάρτητων συμβούλων της Rothschild.

Η αξία του ποσοστού της βρετανικής κυβέρνησης ανέρχεται στα 32,1 δισεκ. λίρες.

«Από τη διάσωση των τραπεζών έως την επιστροφή τους από το χείλος (της κατάρρευσης), τώρα είναι η ώρα η RBS να αναδιαμορφωθεί ως μια εμπορική τράπεζα που δεν εξαρτάται πλέον από το κράτος αλλά υπηρετεί τον εργαζόμενο λαό της Βρετανίας» δήλωσε ο Όζμπορν.

Η κυβέρνηση ξόδεψε 45,5 δισεκ. λίρες για τη διάσωση της RBS κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς η τράπεζα βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης μετά την καταστροφική εξαγορά του ολλανδικού τραπεζικού ομίλου ABN Amro.

Η πώληση των μετοχών θα στηρίξει τη θέση της κυβέρνησης ότι ενισχύεται η οικονομική ανάκαμψη στη Βρετανία και ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ενδυναμωθεί σημαντικά. Η Βρετανία ήταν από τις χώρες που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 και 2009 λόγω της διάσωσης των τραπεζών της και της εξάρτησής από τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πουλήσει τις πρώτες μετοχές της RBS με ζημία. Η μετοχή της τράπεζας έκλεισε χθες στις 3,55 λίρες, πολύ χαμηλότερα από τη μέση τιμή των 5 λιρών ανά μετοχή που πλήρωσε για τη διάσωσή της η προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών. Ωστόσο, ο Όζμπορν είπε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει μια τετοια διαδικασία και να αυξηθούν οι μετοχές της τράπεζας σε ελεύθερη διασπορά, προσθέτοντας ότι η διάθεση του συνολικού ποσοστού (79%) θα μπορούσε να πάρει χρόνια.

Αναλυτές είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές που είναι πρόθυμοι να παραβλέψουν ζητήματα σχετικά με παρατυπίες της RBS στο παρελθόν και την αβεβαιότητα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μετοχή της τράπεζας, σημειώνει το Reuters, κατέγραφε σήμερα κέρδη 1,6% προσφέροντας στήριξη στο δείκτη FTSE 100, που νωρίτερα ενισχυόταν κατά 0,3%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Τ.Φ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: