Σλοβάκος υπουργός: Απορρίφθηκε το ελληνικό αίτημα για παράταση…




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αρνήθηκε σήμερα να παρατείνει προσωρινά το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το οποίο λήγει στις 01:00 την Τετάρτη (ώρα Ελλάδας), έκανε γνωστό ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών μετά τον τερματισμό της τηλεδιάσκεψης του συμβουλίου.

“Η τελευταία προθεσμία για την παράταση του προγράμματος ήταν το σαββατοκύριακο. Λόγω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, είναι αδύνατον να παραταθεί πέραν της σημερινής ημέρας”, έγραψε ο Πέτερ Κάζιμιρ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Τηλεδιάσκεψη Eurogroup στις 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) για να συζητηθεί το ελληνικό αίτημα

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως συγκαλεί τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σε τηλεδιάσκεψη σήμερα στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσουν την ελληνική πρόταση για μια διετή συμφωνία η οποία θα επιτρέψει να καλυφθούν οι χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

“Εκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 19:00 ώρα Βρυξελλών για να συζητηθεί το επίσημο αίτημα αρωγής που διατυπώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και λάβαμε σήμερα το απόγευμα”, ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ στο λογαριασμό του στο Twitter.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου που υπογράφει η Μαρία Αρώνη, «ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι θα συγκαλέσει σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Εurogroup στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδος “για να συζητήσουμε το επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που λάβαμε αυτό το απόγευμα”».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogoup είχε ακυρώσει την τελευταία στιγμή την εβδομαδιαία εμφάνισή του στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Ο παρουσιαστής Φριτς Βέστερ του RTL, που κάνει συνήθως τη συνέντευξη, είπε πως δέχθηκε τηλεφώνημα από το γραφείο του Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, και του είπαν πως ο υπουργός λυπάται που δεν μπορεί να παρευρεθεί λόγω “επείγουσας υποχρέωσης”.

ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΜΑΞΙΜΟΥ: Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.  Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής, κατάληγουν οι κυβερνητικές πηγές .

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: