Θωρακισμένο σε Grexit θεωρεί το σκοπιανό τραπεζικό σύστημα ο κεντρικός τραπεζίτης…




Του Ν. Φραγκόπουλου

Το τραπεζικό σύστημα της ΠΓΔΜ είναι θωρακισμένο και δεν κινδυνεύει σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ανέφερε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Ντιμίταρ Μπόγκοβ, σε δηλώσεις του από το Μαυροβούνιο.

Ο κ. Μπόγκοβ επανέλαβε ότι οι τράπεζες με ελληνικό κεφάλαιο στην ΠΓΔΜ, όπως και όλες οι άλλες τράπεζες με ξένο κεφάλαιο στη χώρα, δεν μπορούν να αποσύρουν τα κεφάλαια τους από τη χώρα, καθώς κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει ο νόμος περί λειτουργίας τραπεζών στην ΠΓΔΜ.

Οι τράπεζες με ελληνικό κεφάλαιο στην ΠΓΔΜ είναι δύο: Η Stopanska Banka, μέλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία είναι η μεγαλύτερη και η πλέον κερδοφόρος τράπεζα στην ΠΓΔΜ και η Alpha Bank, μέλος του ομώνυμου ελληνικού τραπεζικού ομίλου, η οποία είναι τράπεζα μεσαίου μεγέθους στην ΠΓΔΜ.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ είχε σημειώσει πρόσφατα ότι οι δύο τράπεζες στη χώρα με ελληνικά κεφάλαια είναι σταθερές και διαθέτουν αρκετή ρευστότητα ώστε να χρηματοδοτούν χωρίς πρόβλημα τις δραστηριότητές τους.

Ο κ. Μπόγκοβ είχε προσθέσει ότι οι δύο αυτές τράπεζες δεν εξαρτώνται από τις εξελίξεις στις μητρικές τράπεζές τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ, το ελληνικό τραπεζικό κεφάλαιο στην ΠΓΔΜ ανέρχεται στο 22% επί του συνόλου του τραπεζικού κεφαλαίου στην ΠΓΔΜ.

Στην ΠΓΔΜ δραστηριοποιούνται συνολικά 16 τράπεζες, εκ των οποίων οι 12 έχουν πλειοψηφικό ξένο κεφάλαιο.
Ορισμένες από τις τράπεζες με πλειοψηφικό ξένο κεφάλαιο (πέραν από την Stopanska Banka και την Alpha Bank)είναι η NLB-Tutunska Banka (θυγατρική της σλοβενικής NLB), η Ohridska Banka (θυγατρική της Societe Generale), η τουρκική Halk Bank, η αυστριακή Sparkasse Bank, κ.ά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: