Θέλουν υποταγή της Ελλάδος: Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των δανειστών




Του Κώστα Βενιζέλου

Η απόσταση που χωρίζει τους δανειστές από την Ελλάδα είναι μεγάλη. Οι πρώτοι επιμένουν να θέλουν να εξευτελίσουν τη χώρα και τον Πρωθυπουργό, χωρίς να τους νοιάζει το αποτέλεσμα.

Το κυρίαρχο δόγμα του διευθυντηρίου είναι να επιβάλλει τις πολιτικές στους λαούς, κυρίως του νότου, ώστε να διατηρούν τον πλήρη έλεγχο. Στην περίπτωση της Ελλάδας  ενδιαφέρονται περισσότερο να τελειώσουν με την «πολιτική ανορθογραφία», τον «ταραξία», Τσίπρα. Θέλουν να μην επεκταθεί ο «ιός» και σε άλλες χώρες καθώς αυτό θα δημιουργούσε κύμα αμφισβήτησης των κυρίαρχων σήμερα πολιτικών. Κοντολογίς, το στοίχημά τους δεν είναι να βρουν λύση και να δώσουν μια διέξοδο στην Ελλάδα, αλλά να μην αμφισβητηθεί η παντοδυναμία του διευθυντηρίου και οι  πολικές της λιτότητας. Είναι προφανές και από την πρόταση που υπέβαλαν οι δανειστές προς την Ελλάδα, χωρίς να κοιτάξουν ποσώς την ελληνική, ότι αυτή χαρακτηρίζεται εν πολλοίς από την προσπάθεια επιβολής ακραίων μέτρων λιτότητας. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση, καθώς θα αυτοαναιρεθεί, επιμένουν σε μια μονόδρομη και αδιέξοδη πορεία για την Ελλάδα. Είναι ακόμη σαφές πως ο Σόιμπλε μεθοδεύει, σπρώχνει την Ελλάδα να μην πληρώσει τις δόσεις της, γεγονός που θα συνιστούσε πολιτική χρεοκοπία της χώρας ( για νομική κλπ χρειάζεται μια διαδικασία δυο τουλάχιστον μηνών). Αυτό θα προκαλούσε πανικό και η κατάσταση θα χειροτέρευε.  Δεν θέλει, πάντως, το διευθυντήριο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα καθώς θα έχαναν τον έλεγχο. Να την υποτάξει θέλει.

Οι δανειστές ήλπιζαν πως ο Τσίπρας θα έκανε κολοτούμπα και θα προσαρμοζόταν προς τις υποδείξεις. Δεν πρόβλεψαν σωστά.

Είναι σαφές πως το χειρότερο για την Ελλάδα είναι η αβεβαιότητα. Γι αυτό και πρέπει να ξεκαθαρίσει το συντομότερο το ζήτημα της συμφωνίας, καθώς επιδεινώνει την κατάσταση στη χώρα. Θα πρέπει να συνεχισθεί η διαπραγμάτευση με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία, ένας έντιμος συμβιβασμός. Όμως, εάν δεν θέλουν οι δανειστές τούτο, τι θα γίνει; Θα συζητούν μέχρι να στραγγαλιστεί η ελληνική οικονομία και υποταχθεί; Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει επανειλημμένως αναφορά σε προσφυγή σε δημοψήφισμα και σε κάλπες. Αποτελεί αυτό μια διέξοδος, εάν οι δανειστές επιμένουν στην πολιτική των αδιεξόδων. Ό,τι είναι να γίνει, όμως, πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. Δεν αντέχει η Ελλάδα την ακινησία που προκαλούν τα αδιέξοδα.

Είναι προφανές πως ούτε και στενά οικονομικά δεν συμφέρει την Ε.Ε. η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδος, καθώς δεν θα είναι εύκολη η επόμενη ημέρα για όλους. Το θέμα, όμως, είναι και πολιτικό και γεωπολιτικό. Αυτή τη διάσταση, την γεωπολιτική, δεν πρέπει να την αγνοεί κανείς, περιλαμβανομένων και των εταίρων μας. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, γιατί ενδιαφέρονται; Για την ελληνική οικονομία ή για το τι θα επακολουθήσει στην περιοχή από μια κακή εξέλιξη για την Ελλάδα;

ΣΗΜ: Ο Τσίπρας εκλέγηκε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα παρόλο που τούτο για κάποιους είναι…λεπτομέρεια. Η Ελλάδα με τις στρεβλώσεις της δεν προκάλεσε περισσότερο κακό στην Ευρώπη από τη χώρα του κ. Σόιμπλε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: