Θέλουμε παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, απαιτείται όμως ισχυρή συμφωνία, λέει ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ




Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε σήμερα ότι ο θεσμός θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη προσθέτοντας ότι γι’ αυτό χρειάζεται να συναφθεί μια “ισχυρή συμφωνία” ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της.

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη”, τόνισε ο Ντράγκι, κάνοντας λόγο περί μιας “κοινής βούλησης” και μιας “σθεναρής αποφασιστικότητας” για την εξεύρεση λύσης.

Όμως γι’ αυτό “χρειάζεται μια ισχυρή συμφωνία”, η οποία “θα οδηγήσει σε ανάπτυξη, θα εμπεριέχει κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά θα είναι επίσης βιώσιμη από δημοσιονομική άποψη και θα διασφαλίζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα” της Ελλάδας, επέμεινε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Αυτά τα κριτήρια μετρούν για την ΕΚΤ, αλλά επίσης και για τους άλλους δύο θεσμούς που διαπραγματεύονται με την Αθήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρίνισε.

Ο Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Οι δύο πλευρές, οι θεσμοί και οι κυβέρνηση της Ελλάδας, έχουν η καθεμιά “μια σειρά προτάσεων”, επισήμανε ακόμη.

Ο Ντράγκι διευκρίνισε ότι δεν θα βρίσκεται απόψε στις Βρυξέλλες, όπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει στον πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τις ελληνικές προτάσεις, που εκτείνονται σε 46 σελίδες. Οι θεσμοί εργάζονται πάνω στις δικές τους προτάσεις, οι οποίες αποτελούν, κατά το Βερολίνο, “τη βάση των συζητήσεων”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Χ.Ζ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: