Ντάισελμπλουμ: Οι πόρτες ήταν ανοικτές μέχρι χθες το βράδυ




Δυσάρεστη έκπληξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, την απόφαση της ελληνικής πλευράς να εγκαταλείψει, όπως είπε, τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές και να κόψει κάθε σχετική συζήτηση.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πλην της Ελλάδας θα έχουν διαβουλεύσεις σήμερα το απόγευμα για να καθορίσουν τις γραμμές άμυνας έναντι ενδεχομένων προβλημάτων. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο ελληνικός λαός δεν ακολουθήσει τη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης και ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, οι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορέσουν να συνεχιστούν με την υπάρχουσα σήμερα κυβέρνηση δεδομένου ότι αυτή έχει ταχθεί σαφώς κατά των προτάσεων των δανειστών.

“Οι πόρτες ήταν ανοιχτές ως χθες βράδυ», είπε ο Ολλανδός υπουργός, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί λειτουργούσαν με πνεύμα ελαστικότητας και θα μπορούσαν να δεχθούν αλλαγές με ισοδύναμα μέτρα που θα πρότεινε η ελληνική πλευρά. Η συζήτηση έχει τελειώσει για εμάς, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα λήγει το βράδυ της Τρίτης. Ερωτηθείς ο Ντάισελμπλουμ, τί θα γίνει με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, απάντησε ότι είναι θέμα της ΕΚΤ που λειτουργεί ανεξάρτητα.

ΕΞΑΛΛΟΥ, το Εurogroup, με σημερινή δήλωσή του, ανακοινώνει ότι ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα. Παράλληλα, σημειώνει με λύπη του, ότι η ελληνική Κυβέρνηση διακόπτει “μονομερώς” τη διαπραγμάτευση και απορρίπτει την πρόταση που υπέβαλαν οι Θεσμοί.

Η πλήρης δήλωση του Eurogroup έχει ως εξής:

“Από τη συμφωνία της  20 Φεβρουαρίου του Eurogroup για την παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, εντατικές διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν μεταξύ Θεσμών και ελληνικών αρχών για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και την επείγουσα κατάσταση, οι Θεσμοί υπέβαλαν μια συνολική πρόταση που είχε προϋποθέσεις κάνοντας χρήση της ελαστικότητας.

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη στήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές, διακόπτοντας μονομερώς τις διαπραγματεύσεις στις 26 Ιανουαρίου.

Το Eurogroup ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα των τελευταίων ετών. Το Eurogroup ήταν ανοιχτό ως την τελευταία στιγμή για να στηρίξει περαιτέρω τον ελληνικό λαό προς ένα συνεχές πρόγραμμα προσανατολισμένο στην ανάπτυξη.

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει την πρόταση σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, δηλαδή μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος. Η τρέχουσα χρηματοοικονομική βοήθεια με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015, καθώς επίσης όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη μεταφορά από τις χώρες της ευρωζώνης των SMPs και των κερδών μέσω ΑNFA.

Οι αρχές της ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη”.

ΜΑΡΙΑ ΑΡΩΝΗ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνέντευξη τύπου του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωομάδας, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν σε λίγη ώρα νέα συνεδρίαση προκειμένου να εξεταστούν οι συνέπειες της απόφασης της Αθήνας να απορρίψει τις προτάσεις των δανειστών.

Ο Κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα έκανε αίτημα για παράταση ενός μηνός του ελληνικού προγράμματος, αλλά και την απόρριψη του αιτήματος αυτού, καθώς όπως είπε, «δεν υπάρχει χρόνος».

Αναζητούμε τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, πρόσθεσε

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέρριψαν μια επέκταση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Ροϊτερς εξάλλου μεταδίδει ότι η συνάντηση του Eurogroup διακόπηκε, ώστε να υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη και του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Προστίθεται ότι σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, οι συζητήσεις των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με την Ελλάδα ενδέχεται να συνεχιστούν σε ξεχωριστή συνάντηση στη συνέχεια, με τη συμμετοχή των ίδιων Υπουργών, χωρίς όμως τη συμμετοχή της Ελλάδας.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – Ροϊτερς

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Θα συνεχιστεί χωρίς το Γιάνη το Eurogroup, συζητούν “Σχέδιο Β”

Να διακόψουν τις εργασίες τους αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με το Praktore;io Reuters, η συνεδρίαση είναι πιθανό να συνεχιστεί σε λίγη ώρα χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη, προκειμένου να εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις των εταίρων της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο κ. Βαρουφάκης έχει αυτήν την ώρα συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι υπουργοί Οικονομικών απέρριψαν το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος τουλάχιστον έως το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συνεδρίαση του Euroworking Group είχε δραματική κατάληξη για την Ελλάδα. Οπως αποφασίστηκε, η παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το δημοψήφισμα που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το χθεσινό διάγγελμά του απορρίφθηκε.

Το πρακτορείο Dow Jones επιβεβαίωσε ότι δεν έγινεν δεκτή η παράταση ενός μηνός που ζήτησε η Ελλάδας.

«Οχι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος που ζήτησε ο Τσίπρας τελικά και το Eurogroup, κάτι που διαφάνηκε και από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών. H συνεδρίαση ολοκληρώθηκε προσωρινά μετά τις 5.30 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε, έγινε λόγος για διακοπή ώστε να κάνει δηλώσεις ο Γ. Ντάισλεμπλουμ και στη συνέχεια θα ξεκινούσε νέα συνεδρίαση μόνο με τους 18 υπουργούς και χωρίς την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη.Αργότερα έγινε γνωστό ότι απλά διεκόπη η συνεδρίαση για λίγα λεπτά ώστε να συνεχιστεί χωρίς την Ελλάδα.

Την είδηση μεταδίδει και η γερμανική τηλεόραση, λέγοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί πλέον χωρίς το Γ. Βαρουφάκη με αντικείμενο το Plan B, τη θωράκιση δηλαδή της ευρωζώνης απέναντι σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Νωρίτερα tweet απο τον Peter Spiegel ανέφερε: «Ενημερώνομαι ότι η διακοπή του Eurogroup θα είναι σύντομη με τους 18 να συνεδριάζουν εκ νέου χωρίς όμως την ελληνική αντιπροσωπεία».

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, την ώρα που ανακοινωνόταν το δημοψήφισμα στις Βρυξέλλες συζητούσαν βελτιωτικό κείμενο συμφωνίας. Φαίνεται ότι οι Θεσμοί είχαν σκοπό να κάνουν κι άλλες υποχωρήσεις για να υπάρξει σύγκλιση με την Αθήνα, όμως, το διάγγελμα Τσίπρα έκλεισε την πόρτα των διαπραγματεύσεων, όπως δήλωναν άλλωστε ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη αφού δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι σκέφτονται να προχωρήσουν στο plan B, την επόμενη ημέρα δηλαδή για την Ελλάδα όταν θα μείνει χωρίς πρόγραμμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: