Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή: Χειαζόμαστε συνολική λύση




Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, ο πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία, προκειμένου να ενημερώσει από το βήμα της Βουλής τους πολιτικούς αρχηγούς, θέλοντας να στείλει πολλαπλά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση διεξάγεται εν μέσω πυκνών πυρών από την αντιπολίτευση για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, αλλά και της παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν τα ανόητα σενάρια περί διεξαγωγής εκλογών, καλώντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα για διάλογο εθνικής συνεννόησης.

Μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης η ελληνική πρόταση. Χρειαζόμαστε συνολική λύση. Αυτό είναι το βασικό διακύβευμα της διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή, προ ημερησίας διατάξεως, για τη διαπραγμάτευση . Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, αλλά και στην πιο κρίσιμη καμπή της.

Προφανής στόχος της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, πάντως, την ώρα που στην Αθήνα επικρατεί πυρετός συσκέψεων και ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τις αντιπροτάσεις του, είναι να κατευνάσει τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συζήτηση θα αναλυθεί η 47σέλιδη ελληνική πρόταση για την τελική συμφωνία, η οποία διέρρευσε και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέα «φορο-βάρη» (π.χ. απο τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, τη διατήρηση της έκτακτης εισφοράς και αύξησης ορισμένων συντελεστών της κ.ά.), αλλά και μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο ασφαλιστικό (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης), τα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατώτατος μισθός), καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα παίζει όλα για όλα η κυβέρνηση: Εκτακτη συνεδρίαση της Βουλής συγκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός, υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων των δανειστών και των σκληρών μέτρων που έχουν απαιτήσει οι Θεσμοί, συγκάλεσε εκτάκτως συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπραγμάτευση η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 18:00 στη Βουλή.

Εκτιμάται ότι ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τα κόμματα για τις διαπραγματεύσεις, τις κινήσεις τις κυβέρνησης και τις κόκκινες γραμμές που θέτει ενώ η αντιπολίτευση αναμένεται να ασκήσει έντονη κριτική για τους χειρισμούς των τελευταίων ημερών.

Οι δανειστές, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, φέρονται να ζητούν από την Ελλάδα έσοδα 1% του ΑΕΠ από αύξηση ΦΠΑ, 1% από περικοπές συντάξεων, καθώς επίσης και μη υπαναχώρηση στο ασφαλιστικό ή μονομερείς ενέργειες στα εργασιακά.

Η συζήτηση θα γίνει βάσει του άρθρου 142Α του κανονισμού της Βουλής με ανοχή ως προς τον χρόνο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχετικό άρθρο, η διάρκεια ενημέρωσης ή δήλωσης από τον πρωθυπουργό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 λεπτά.

Οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή δήλωσης της κυβέρνησης για πέντε λεπτά.

Η απάντηση του πρωθυπουργού στις απόψεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε λεπτά.

Οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έχουν δικαίωμα δευτερολογίας για τρία λεπτά και ο πρωθυπουργός κλείνει τη συζήτηση μέσα σε πέντε λεπτά.

Δικαίωμα ενημέρωσης έχουν και οι αρμόδιοι υπουργοί για δέκα λεπτά αρχικά ενώ η δευτερολογία τους δεν μπορεί να ξεπερνά τα πέντε λεπτά.

Η συνεδρίαση θα γίνει αφού πρώτα ο πρωθυπουργός ενημερώσει υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις, με σκοπό να υπάρξει από την ελληνική πλευρά μια νέα απάντηση στα τελεσίγραφα των δανειστών.

Η λίστα με τα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι μία λίστα με μέτρα που ζητούν οι δανειστές από την Αθήνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, παρουσίαζει επικαλούμενο πηγές το πρακτορείο Reuters.

Οι δανειστές, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, φέρονται να ζητούν από την Ελλάδα έσοδα 1% του ΑΕΠ από αύξηση ΦΠΑ, 1% από περικοπές συντάξεων, καθώς επίσης και μη υπαναχώρηση στο ασφαλιστικό ή μονομερείς ενέργειες στα εργασιακά.

Ζητούν επίσης εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ σταδιακά, έως το 2016, με την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Παράλληλα, φέρονται να ζητούν δέσμευση της Αθήνας για ιδιωτικοποιήσεις των ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, Ελληνικού, λιμανιών και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στην περίπτωση που η συμφωνία γίνει δεκτή, τότε προβλέπεται η αποδέσμευση 10,9 δισ.,ευρώ από τον EFSF για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς πρόκειται για τα μέτρα που διέρρευσαν και χθες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ και απορρίφθηκαν άμεσα από την ελληνική πλευρά. Αλλωστε, είναι πολύ δύσκολο να περάσει η πρόβλεψη για έσοδα 1% από τον ΦΠΑ, δηλαδή περί το 1,8 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρξει μεγάλη αύξηση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Επίσης, η Αθήνα δεν συζητά καθόλου την κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και τις περικοπές 1,8 δισ. από συντάξεις ενώ αντιδράσεις θα υπάρξουν και για τις ιδιωτικοποιήσεις που ζητά η πλευρά των δανειστών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: