Συνάντηση Ομπάμα-Λιού και για την Ελλάδα – Το ΔΝΤ δεν υποχωρεί




Η αμερικανική κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού, συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, τους Ευρωπαίους εταίρους της και στο ΔΝΤ, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, που θα αποτρέψει τις νέες προδιαγραφόμενες περιπέτειες για την Ελλάδα.

Ο κ. Λιού, στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα της Ουάσινγκτον (12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) θα παραστεί σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και των συνεργατών τους στο Λευκό Οίκο, στη διάρκεα της οποίας θα συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας. Ο Αμερικανός υπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και Ευρωπαίους ομολόγους του. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν επιβεβαίωσε ότι συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι εάν απαιτηθεί ο Πρόεδρος Ομπάμα θα συνομιλήσει με Ευρωπαίους ηγέτες για να βοηθήσει τη διαπραγμάτευση.

Σε ότι αφορά το Ταμείο, παραμένει σταθερό στις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του, αλλά φαίνεται ότι έκανε μία υποχώρηση στο θέμα της αναδιάρθρωσης επειδή οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ακούσουν για το θέμα. Εάν η πληροφορία είναι ορθή, τότε είναι μία «ήττα» για την κ. Λαγκάρντ, η οποία το τελευταίο διάστημα διατηρούσε μία έντονα σκληρή θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική διευθύντρια φέρεται να εόπε στους Ευρωπαίους συνομιλητές της ότι θα επανέλθει το Σεπτέμβριο και δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο «Εθνος», παραμένει «μετέωρη» η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο, που χρονικά τοποθετείται το Σεπτέμβριο, αλλά είναι δεδομένη η θέση της Καγκελαρίου Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε, ότι απαιτείται η παρουσία του ΔΝΤ και στο νέο Πρόγραμμα.

Αναφορικά με τη συμφωνία, και υπό την αίρεση ότι όλα αλλάζουν στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης, αναμένεται ότι αυτή θα περιλαμβάνει την Αθήνα και τους Ευρωπαίους, ιδιαίτερα εάν δεν είναι συνολική, όπως απαιτεί το Ταμείο. Ο κ. Τόμσεν είχε δηλώσει στο Δ.Σ. ότι δεν υπάρχει χρόνος για συνολική συμφωνία.

Οι πηγές μας την χαρακτηρίζουν μερική συμφωνία ή προσυμφωνία, και το Ταμείο δεν θα συμμετέχει με χρήματα, όπως τόνισε η κ. Λαγκάρντ στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το Ταμείο παραμένει στο σκηνικό, και δεν θα σταθεί εμπόδιο. Όμως, απαιτεί τήρηση των συμφωνηθέντων των δανειστών με την Ελλάδα, και απόσυρση των προσλήψεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. η κ. Λαγκάρντ δεν έδωσε λεπτομέρειες των συζητήσεων, επιλέγοντας να κάνει μία γενική ενημέρωση, αλλά το συμπέρασμα είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να υπάρξει μία λύση, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των οικονομολόγων, ο γνωστός Ολιβιέ Μπλανσάρ. Μιλώντας και στο «Ε», τόνισε ότι «είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία από χθες και λιγότερο από αύριο». Σημείωσε ότι μιλάμε για απλά μαθηματικά, και όσο οδεύουμε προς την προθεσμία, τόσο πιο κοντά έρχεται η συμφωνία. Υπάρχει κάτι νέο σε αυτό που σας είπα, υπογράμμισε και όταν ζητήσαμε διευκρινήσεις απάντησε ότι πλέον «είναι δική τους επιλογή» (εννοεί της ελληνικής κυβέρνησης».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: