Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις, παραμένουν στις σκληρές θέσεις οι πλευρές




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει μετατοπιστεί από τις σκληρές θέσεις του και με τα σημερινά δεδομένα δεν θα συμμετέχει στην όποια πολιτική συμφωνία επιτευχθεί στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών Θεσμών. Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή «ουδείς γνωρίζει τι θα αλλάξει, και αν αλλάξει, μέχρι την Πέμπτη», καθώς οι πλευρές –ειδικά το ΔΝΤ- έχουν οχυρωθεί σε απαιτήσεις που απειλούν τις διαπραγματεύσεις.

Πάντως, την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, θα συγκλιθεί το διοικητικό συμβούλιο για να ενημερωθεί από την γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν, οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Η πηγή υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν θα συμμετέχει ούτε στην χρηματοδότηση, διότι –όπως δήλωσε ο κ. Τόμσεν- δεν τολμά να θέσει μία συμφωνία στην κρίση των μελών του Δ.Σ., που δεν θα είναι συνολική και δεν θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα.

Πάντως, ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας διατηρεί έντονα κριτική στάση έναντι του κ. Τόμσεν και της Κριστίν Λαγκάρντ, και προτίθεται πριν αποχωρήσει από το ΔΝΤ για την τράπεζα των BRICS να καταθέσει αίτημα για συζήτηση του θέματος του ελληνικού χρέους. Ο κ. Πάουλο Μπατίστα συζήτησε το θέμα με ανώτερους Ελληνες αξιωματούχους που βρέθηκαν στην Αγία Πετρούπολη, την περασμένη εβδομάδα.

Τα στελέχη του Ταμείου συνέχισαν και χθες τον έλεγχο των ελληνικών προτάσεων, αλλά δεν δείχνουν να είναι ευχαριστημένοι. Υποστηρίζουν ότι η αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι λύση και ζητούν να μειωθούν οι δαπάνες. Μερικοί  εκ των αξιωματούχων αυτών υποστηρίζουν ότι το λίπος του κράτους είναι και σήμερα μεγάλο.

Το Ταμείο δεν έχει αλλάξει θέση και στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και στη σχετική συζήτηση που έγινε δύο φορές στις Βρυξέλλες, η κ. Λαγκάρντ κατέθεσε τις γνωστές απόψεις της, ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να δικαιολογείται η βιωσιμότητα. Η θέση αυτή αφορά και τους Ευρωπαίους, με τους οποίους βρίσκεται σε κάθετη διαφωνία για το θέμα αυτό.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου φαίνεται ότι άφησε επίτηδες το θέμα της αναδιάρθρωσης ανοικτό ως μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά, και φέρεται να είπε στους Ευρωπαίους συνομιλητές της ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να είναι το βραβείο για την ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.

Η πηγή υποστήριξε ότι αν και δεν αφορά το Ταμείο, επειδή δεν είναι μέρος της συμφωνίας του Φεβρουαρίου, οι αξιωματούχοι του πιστεύουν ότι οι ελληνικές αρχές την παραβίασαν με μονομερείς ενέργειες που έχουν να κάνουν βασικά με τις επαναπροσλήψεις. Η πηγή τόνισε ότι εάν το ΔΝΤ επιμείνει στον τερματισμό των επαναπροσλήψεων, κάτι που δεν αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση, θα τιναχθούν στον αέρα οι διαπραγματεύσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: