Σε δημοψήφισμα παραπέμπει τα “τελεσίγραφα” των δανειστών ο πρωθυπουργός




Δημοψήφισμα για την Κυριακή 5 Ιουλίου ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να αποφασίσει ο λαός, εάν δέχεται ή όχι τις προτάσεις των δανειστών που λαμβάνουν μορφή “τελεσιγράφου”.

Χωρίς να αποκλείει μια ενδεχόμενη στροφή των ευρωπαίων ηγετών κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ιδίως στο ζήτημα του δημοσίου χρέους, ο πρωθυπουργός τάχθηκε σαφώς εναντίον της υιοθέτησης των συγκεκριμένων μέτρων, επικαλούμενος την ελληνική ιστορία αλλά και το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, τονίζοντας πως στην Ευρώπη “δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι”.

Ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμά του, ανέφερε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά με τους δανειστές και εταίρους της χώρας επί πέντε μήνες, προκειμένου να υπάρξει μια “βιώσιμη συμφωνία που θα σέβεται τη Δημοkρατία και τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και που θα οδηγεί σε έξοδο απ’ την κρίση”. Αντιθέτως, όλο αυτό το διάστημα οι εταίροι ζητούσαν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προηγούμενες πολιτικές και συμφωνίες που καταδικάστηκαν από το λαό στις τελευταίες εκλογές. “Ούτε στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υποκύψουμε.

Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση, οι εταίροι κατέληξαν δυστυχώς σε πρόταση- τελεσίγραφο που αντίκεινται στις κοινές αξίες της Ευρώπης. Ζητήθηκε από την Ελλάδα να αποδεχθεί μια πρόταση που συσσωρεύει νέα δυσβάστακτα βάρη στο λαό και υπονομεύει την ανάκαμψη, συντηρώντας την αβεβαιότητα και διογκώνοντας περισσότερο τις ανισότητες”.Οι προτάσεις αυτές, “παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο κσι αποδεικνύουν πως στόχος δεν είναι μια βιώσιμη συμφωνία για όλα τα μέρη, αλλά ίσως και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού. Αποδεικνύουν την εμμονή, κυρίως του ΔΝΤ, σε σκληρή λιτότητα, κάνουν όσο ποτέ την ανάγκη να αρθούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν πρωτοβουλίες για να δοθεί λύση στο ζήτημα του χρέους που αγγίζει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Απέναντι στο τελεσίγραφο που τίθεται από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση απαντά με την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού – ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Είναι “ιστορική η ευθύνη μας απέναντι στους αγώνες και τις θυσίες του λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και εθνικής μας κυριαρχίας – η ευθύνη μας απέναντι στο μέλλον της χώρας μας”. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός κάλεσε το λαό να στείλει “μια ηχηρή απάντηση δημοκρατίας στην παγκόσμια κοινότητα και ένα μήνυμα αξιοπρέπειας σε όλες τις χώρες”.

“Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι. Η Ευρώπη είναι το κοινό σπίτι των λαών μας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η Ευρώπη αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας. Όμως Ευρώπη χωρίς δημοκρατία θα είναι Ευρώπη χωρίς ταυτότητα και πυξίδα” κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: