«Ραπόρτο» σε Αναστασιάδη-Ακιντζί: Οι δυο διαπραγματευτές ετοιμάζουν αποτίμηση του τοπίου στις συνομιλίες




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μια «κοινή αναφορά» που θα περιλαμβάνει την εκτίμηση των δυο διαπραγματευτών για τις εκατέρωθεν θέσεις, τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις, θα παρουσιάσουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί αύριο, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Οζντίλ Ναμί. Όπως ανέφεραν στο «Φ» ενημερωμένες πηγές δεν πρόκειται για κοινό έγγραφο, αλλά για μια αναφορά, την οποία ετοίμασε ο ένας εκ των δυο και ο δεύτερος προέβη σε εκτιμήσεις και σχόλια. Θα συνιστά το κείμενο αυτό την μέχρι τώρα αποτίμηση των δυο για το διαπραγματευτικό πεδίο, ώστε να μπορέσουν Αναστασιάδης και Ακιντζί να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Στόχος όλων είναι όπως η διαπραγμάτευση ξεκινήσει από αύριο, στην προγραμματισμένη συνάντηση.

Χθες ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Οζντίλ Ναμί είχαν συνάντηση, η οποία διήρκησε σχεδόν έξι ώρες ενώ θα τα πουν εκ νέου σήμερα στην παρουσία και του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος αναμενόταν χθες στο νησί από την Αθήνα. Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού επέλεξε να συναντήσει σήμερα χωριστά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει σύσκεψη με τις δυο διαπραγματευτικές ομάδες. Αν και ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία των συζητήσεων στο επίπεδο των διαπραγματευτών όπως και για τις κοινωνικές συναντήσεις, ο κ. Άιντα θα επιδιώξει να έχει μια ίδιαν εικόνα για την αποτίμηση της κατάστασης, δηλαδή για το διαπραγματευτικό τοπίο, το οποίο ετοίμασαν οι Μαυρογιάννης και Ναμί πλαισιούμενοι από τους συνεργάτες τους. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ θέλει να υπάρξει αποτέλεσμα κατά την αυριανή συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί, που ορίστηκε να αρχίσει στις 10 το πρωί. Τούτο θα εξαρτηθεί πρωτίστως από το υλικό που θα έχουν ενώπιον τους, όπως και από τη διάθεση των εμπλεκόμενων.

Είναι σαφές πως ο Διεθνής Οργανισμός, επιδιώκει αποτέλεσμα και τούτο θεωρεί πως θα προκύψει από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί. Εκτιμώντας ότι οι δυο διαπραγματευτές ετοιμάζουν το έδαφος, στρώνουν κοντολογίς το χάλι, σε αυτούς που επενδύουν οι Οηέδες είναι στους Αναστασιάδη και Ακιντζί, οι οποίοι, όπως αναφέρουν, έχουν «την πολιτική βούληση».

Πάντως, στο Διεθνή Οργανισμό θεωρούσαν πως η πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για να υπάρξει και στην πράξη συνεργασία. Όμως αυτό δεν έγινε καθώς το φρέναρε ο κατοχικός στρατός.

ΚΟΤΖΙΑΣ: Κόκκινο στις εγγυήσεις, απόσυρση στρατευμάτων – Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε χθες τον Άιντα για τις θέσεις της Αθήνας

ΤΑ Ηνωμένα Έθνη ενημερώθηκαν ενδελεχώς για τη θέση της Αθήνας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς έχει ενημερώσει ήδη τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν κατά την επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη ενώ χθες έθεσε το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων ενώπιον του απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Η συνάντηση διήρκησε δυο ώρες ( ο κ. Κοτζιάς είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο δίωρο η συζήτηση ολοκληρώθηκε) και όπως πληροφορούμαστε ο Έλληνας ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως η Αθήνα διαφωνεί με τη διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων. «Επέμεινα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, «στην ανάγκη να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των εγγυήσεων και της απόσυρσης των ξένων στρατών στη Μεγαλόνησο».

Μέσα από μία «ειλικρινή συζήτηση», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπως δήλωσε μετά από τη δίωρη συνάντηση με τον κ. Άιντε, έθεσε τους προβληματισμούς και τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο κ. Άιντε εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση αυτή στην Αθήνα και την ευκαιρία που του δόθηκε για μία «ουσιαστική συζήτηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και για τη σχετική ενημέρωση για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι μία πραγματική ευκαιρία τώρα να λυθεί το Κυπριακό σύντομα, καθώς η διεθνής κοινότητα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να στηρίξει την Κύπρο και να συντονίσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΥΠΕΞ

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ του Μουσταφά Ακιντζί,  Μπαρίς Μπουρτζιού αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο (όπως αποκάλυψε την Κυριακή ο «Φ») είπε ότι υπάρχει μεγάλο όφελος όπως οι διπλωμάτες και αντιπρόσωποι ξένων χωρών που πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο μεταβαίνουν «στα βόρεια της νήσου για να παίρνουν πληροφορίες από πρώτο χέρι επί του Κυπριακού προβλήματος.» «Στο παρελθόν πολλή σημασία δεν δόθηκε σε τέτοιες επισκέψεις και είχαμε μεγάλη βλάβη. Κατά την ευαίσθητη διαδικασία μπροστά ελπίζουμε ότι περισσότερη προσοχή θα δοθεί σε τέτοιες επισκέψεις» είπε ο κ. Μπουρτζιού.

ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΑΙΝΤΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα μιλήσει σήμερα Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015, στις 6 το απόγευμα,

στο Δικοινοτικό Καφέ του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος, στην Παλιά Λευκωσία. Στόχος της εκδήλωσης και της παρουσίας του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, «είναι η ενίσχυση του κοινού οράματος για λύση προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και η καλλιέργεια αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Stelios Philanthropic Foundation.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: