“Πραξικόπημα μέσω δημοψηφίσματος-παρωδία”, καταλόγισε ο Σαμαράς




Επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τον ότι προχωρεί σε πραξικόπημα κάνοντας ένα δημοψήφισμα παρωδία, καλώντας τον λαό να αποφασίσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν θα βγει από το ευρώ και την Ευρώπη.

«Διχάζετε την ελληνική κοινωνία ανάμεσα στην απόλυτη καταστροφή και σε μια πολύ κακή συμφωνία. Καλείτε το λαό να εγκρίνει ο ίδιος την αποκοπή του από την ΕΕ. Αυτό που θα κληθούν να πουν οι Έλληνες πολίτες δεν είναι ένα “ναι” ή ένα “όχι” στα 8,5 δισ. ευρώ που προτείνει η τρόικα ή η κυβέρνηση Τσίπρα» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το λέω ξεκάθαρα, θέλουμε οι Έλληνες να είμαστε σταθερά στην καρδιά της Ευρώπης».

«Το δημοψήφισμα σέρνει τη χώρα έξω από την Ευρώπη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί καλύτερης διαπραγμάτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η διαπραγμάτευση τελείωσε. Έβγαλαν τον υπουργό Οικονομικών έξω από το Eurogroup. Την παράταση που ζητήσαμε, δεν την πήραμε. Το βράδυ της Τρίτης θα είναι η χώρα χωρίς πρόγραμμα, χωρίς την προστατευτική ομπρέλα της Ευρώπης».

«Αποτύχατε δραματικά και με πάταγο, κ. Τσίπρα» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Φέρατε μια απαράδεκτη συμφωνία και οδηγείτε τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ και την Ευρώπη. Η δική σας συμφωνία που φέρατε, είναι χειρότερη από κάθε μνημόνιο. Έχετε ικανοποιήσει πλήρως και απολύτως όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Οκτώ φορές περισσότερα μέτρα λιτότητας από το email Χαρδούβελη. Προεκλογικά υποσχεθήκατε 11 δισ. για παροχές και φέρνετε μέτρα λιτότητας 8,5 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ο δικός σας εφιάλτης, κ. Τσίπρα».

Και ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε λέγοντας: «Γιατί δεν φέρατε για το δημοψήφισμα τη δική σας πρόταση; Μήπως γιατί θα την καταψηφίζατε πανηγυρικά; Βάλατε φαρδιά πλατιά την υπογραφή σας στην πρόταση που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικός σας, δήλωσε ότι οδηγεί σε ανεργία, είναι υφεσιακή, και το email Χαρδούβελη μπροστά της μοιάζει παιχνιδάκι. Έρχεστε χωρίς ίχνος συγνώμης να βάλετε για δημοψήφισμα την πρόταση των δανειστών που ελάχιστα διαφέρει από τη δική σας. Είστε ο ηθικός αυτουργός της πρότασης που εσείς καταγγέλλατε. Θέτετε προς ψήφιση ένα working paper, τώρα που οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε θεσμική παρωδία τη δημοκρατία ενώ σημείωσε:

«Ο καλύτερος καθρέφτης γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι η εικόνα στα ΑΤΜ και στα σούπερ μάρκετ, γιατί η χώρα γονατίζει από την ύφεση που προκάλεσε η κυβέρνηση. Το κόστος αδράνειας της πολιτικής Τσίπρας υπολογίζεται πάνω από 4,8 δισ. ευρώ το μήνα. Μαντάρα τα κάνατε. Πώς θα πληρώστε αυτούς που χρωστάτε μέσα στη χώρα και πώς θα βάλετε πίσω τα αποθεματικά που πήρατε;».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ αμφισβήτησε την προσπάθεια της κυβέρνησης για μια έντιμη συμφωνία τονίζοντας: «Λέτε θα κάντε μια έντιμη συμφωνία. Με ποιους; Με το υπερπέραν»;

Ακόμα, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έχασε πολύτιμο χρόνο αλλά και ότι σκόπιμα μιλούσε περί συμφωνίας που καθαρογράφεται, ενώ χαρακτήρισε ανοησία τα όσα ειπώθηκαν περί δημιουργικής ασάφειας.

«Το δημοψήφισμα γίνεται ξεκάθαρα για να βγάλετε τη χώρα από το ευρώ» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης είχε ταχθεί εναντίον πριν από λίγο καιρό, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν άδικο να απαντήσει ο ελληνικός λαός με ένα “ναι” και ένα “όχι”».

«Το δημοψήφισμα ισοδυναμεί με χρεοκοπία και έξοδο της χώρας από το ευρώ και την Ευρώπη. Και να γίνει εμείς θα ψηφίσουμε ευθέως την παραμονή της χώρας στο ευρώ, γιατί το “όχι” που εσείς προτείνετε ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Ούτε έχει σχέση με τη δημοκρατία και την εθνική λαϊκή κυριαρχία. Δημοψήφισμα που δεν είναι σαφές, που κινδυνεύει σε λίγες μέρες να γκρεμίσει ό,τι έχτιζε η Ελλάδα, δεν θα το εγκρίνουμε» επισήμανε και συμπλήρωσε:

«Εθνική αξιοπρέπεια είναι να πάψεις να ζητάς δανεικά. Και ο πρωθυπουργός έχει το θράσος να μιλά για εθνική κυριαρχία. Ο κ. Τσίπρας δεν διαχειρίζεται κάποιο πρόβλημα. Είναι ο ίδιος το πρόβλημα. Γιατί δεν υπήρχε θέμα χρεοκοπίας της χώρας. Δημιουργήθηκε τώρα από αυτή την κυβέρνηση. Μέσα σε πέντε μήνες ισοπεδώσατε τη χώρα. Μας πήγατε στην κατηγορία Ζάμπια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δημιούργησαν την ανάγκη οκταπλάσιων μέτρων και τώρα, όπως είπε, «ψάχνει συνενόχους».

«Προκαλείτε εθνικό διχασμό. Αυτό που προτείνετε είναι έξοδο της χώρας όχι μόνο από το ευρώ αλλά και από την ενωμένη Ευρώπη. Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι την επόμενη μέρα θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Και σε ποιο νόμισμα; Το “όχι” σημαίνει χρεοκοπία άμεσα» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Βλάπτετε ενσυνείδητα τον ελληνικό λαό. Αφήστε την ανοησία για ένα δημοψήφισμα παρωδία που είναι και πραξικόπημα. Η Ελλάδα δεν θα αυτοκτονήσει μαζί σας. Ο ελληνικός λαός δεν θα το κάνει. Ψηφίζουμε “ναι’ στην Ευρώπη. Αν συμβεί το αντίθετο δεν θα υπάρχει επιστροφή».

Και ο κ. Σαμαράς ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας: «Καλούμε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για να ματαιώσουμε αυτά τα σχέδια της καταστροφής, να ματαιώσουμε το πραξικόπημα. Καλούμε τον ελληνικό λαό με τρόπο ενωτικό, μαζικά και αποφασιστικά να εκφράσει την αντίθεση του σε αυτό το πραξικόπημα και στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Το πραξικόπημα δεν θα περάσει, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει Ζάμπια η Ελλάδα. Θα νικήσουμε γιατί οι Έλληνες ξέρουν ότι το μέλλον τους είναι στην Ευρώπη. Πολύ σύντομα θα γίνετε παρελθόν που θα θέλουν όλοι να ξεχάσουν. Δεν θα σας αφήσουμε με ακρισία, ανοησία και φαιδρότητα να διαλύσετε τη χώρα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: