Πολυμερής διά της τριμερούς… Οι Τούρκοι ανεβάζουν τον πήχη για σύγκληση διάσκεψης το φθινόπωρο – Ο «σιωπηρός στόχος» του Ακιντζί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά προβάλει σενάριο πολυμερούς διάσκεψης νωρίς το φθινόπωρο, επιδιώκοντας βασικά την πραγματοποίηση συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως η τουρκική πλευρά προφανώς πως θέλει να ανεβάσει τον πήχη με την πολυμερή, ώστε να προωθηθεί τελικά συνάντηση Αναστασιάδη, Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού, τον Σεπτέμβριο. Μια τέτοια εξέλιξη δεν θεωρείται εφικτή αυτή τη στιγμή, καθώς δεν προλαβαίνουν να φθάσουν σε εκείνο το σημείο, που να δικαιολογεί συνάντηση των τριών ή ακόμη περισσότερο να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψης. Πληροφορίες αναφέρουν πως εάν η διαπραγμάτευση προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και υπάρξουν σημαντικές συγκλίσεις, τότε μια συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί με τον Μπαν Κι Μουν θα μπορεί να γίνει στο τέλος Οκτώβριου ή τον Νοέμβριο. Είναι, όμως, προφανές πως η τουρκική πλευρά επιδιώκει να δώσει την εντύπωση πως είναι αυτή που βιάζεται για να προχωρήσει η διαδικασία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε χθες ότι ο πραγματικός στόχος είναι να προχωρήσουν οι συνολικές διαπραγματεύσεις και αν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μια πολυμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβρη. Υποστήριξε ότι αυτός  είναι «ο σιωπηρός στόχος» όλων των εμπλεκόμενων πλευρών συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών,  προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος αυτή τη στιγμή για μια τέτοια συνάντηση. Ο κ. Ακιντζί σχολίαζε αναφορές του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί σε συνέντευξή του στον Πολίτη. Ο κ. Ναμί αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων ανέφερε πως «επιθυμία μας είναι να υπάρξει αρκετή πρόοδος σε όλα τα άλλα ζητήματα ώστε να μπορούμε να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα τον Σεπτέμβριο όταν θα βρισκόμαστε όλοι στη Νέα Υόρκη μαζί με τις εγγυήτριες».

Σήμερα αναμένεται και νέα συνάντηση των δυο διαπραγματευτικών ομάδων υπό των Μαυρογιάννη και Ναμί. Θα συνεχίσουν την αξιολόγηση των εκατέρωθεν θέσεων ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να συζητούν και θέματα ουσίας. Όπως προκύπτει από τις πρώτες συζητήσεις, έχουν ήδη αγγίξει τόσο θέματα Διακυβέρνησης ( και την εκ περιτροπής προεδρία) όπως και τα θέματα των περιουσιών. Σημειώνεται ότι όσα θέματα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές, θα παραπέμπονται στις συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.

ΛΥΣΗ ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNNTurk δήλωσε ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν τα στρατεύματα μιας χώρας στο έδαφος μιας χώρας της ΕΕ. Για το θέμα των εγγυήσεων πιστεύω ότι ένα σύγχρονο κράτος δεν χρειάζεται εγγυήσεις. Η Κύπρος είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ. Μόνο τα Ηνωμένα Έθνη ή η ΕΕ μπορούν να την εγγυηθούν. Στο θέμα των εγγυήσεων δεν θα παραβλέψουμε τις ανησυχίες των Ε/κ και των Τ/κ. Γνωρίζετε ότι η ΕΕ ελέγχει  μέλη της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αν υπάρχει παραβίαση τα τιμωρεί».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ερωτηθείς για τη φόρμουλα που προτείνει, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για το θέμα των εγγυήσεων. Σε ερώτηση τι βήμα αναμένει από την Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Για παράδειγμα η Τουρκία να άρει την απαγόρευση των πλοίων υπό κυπριακή σημαία να εισέρχονται στα τουρκικά λιμάνια. Με αυτό τον τρόπο θα μας διευκολύνει ώστε να άρουμε το βέτο μας για άνοιγμα των κεφαλαίων της Τουρκίας στη διαδικασία της με την ΕΕ. Οι τάφοι κάποιων αγνοουμένων είναι σε στρατιωτικές περιοχές και απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές. Για το άνοιγμα κάποιων οδοφραγμάτων πρέπει ο τουρκικός στρατός να αλλάξει τοποθεσία. Αυτό θα διευκολύνει τη ζωή των Ε/κ και των Τ/κ. Αυτά είναι κάποια μόνο παραδείγματα».

Για τα Βαρώσια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αν επιλυθεί η ουσία του προβλήματος, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα πλέον. “Είπαμε ότι θα ανακοινωθούν κάποια ΜΟΕ αλλά αυτά θα είναι παράλληλα. Ανάμεσά τους είναι και το θέμα των Βαρωσίων. Θα είναι σε τρία στάδια. Το ένα θα είναι οι διαπιστώσεις των ειδικών, σε άλλο στάδιο μπορεί να συζητηθεί και το θέμα της Τύμπου. Αλλά όπως είπα θα είναι σε κατοπινό στάδιο αυτό”, ανέφερε.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Η διακήρυξη τριμερούς στον Γ.Γ. των Ην. Εθνών – Κοινή επιστολή Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου

Με κοινή επιστολή τους προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Κύπρου, Νίκος Αιμιλίου, της Ελλάδος, Κατερίνα Μπούρα και της Αιγύπτου Abdellarif Aboulatta, τον ενημερώνουν για την διακήρυξη της Λευκωσίας.

Για το κείμενο, δηλαδή, που συμφωνήθηκε στις 29 Απριλίου 2015, κατά την τριμερή συνάντηση, από τους Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Ελ Σίσι και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα. Στην επιστολή ενημερώνεται ο Γενικός Γραμματέας τόσο για την πραγματοποίηση της τριμερούς, που φιλοξένησε η Κύπρος όσο και για το περιεχόμενο της κοινής διακήρυξης, που επισυνάπτεται.

Με την κίνηση αυτή, της επιστολής προς τον Γενικό Γραμματέα, οι τρείς κυβερνήσεις θέλουν να στείλουν μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Με την επιστολή ουσιαστικά αναδεικνύεται και ταυτόχρονα υπογραμμίζεται η πολιτική σημασία της συνεργασίας αυτής όπως και της κοινής διακήρυξης. Παράλληλα, στέλνεται και το μήνυμα ότι η συνεργασία αυτή δεν είναι πρόσκαιρη, περιστασιακή αλλά μακράς πνοής και στρατηγικής σημασίας για τις τρείς χώρες.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στην κοινή διακήρυξη, οι τρεις ηγέτες, μεταξύ άλλων, είχαν αναφερθεί στο πεδίο της Ενέργειας, τονίζοντας ότι αποφάσισαν «να προχωρήσουμε το ταχύτερο στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό δεν έχει ακόμα γίνει»( Ελλάδα- Αίγυπτος). «Η 2η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής ενισχύει περαιτέρω την καλά εδραιωμένη τριμερή συνεργασία μας, προωθώντας την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς στην Ανατολική Μεσόγειο (στον πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα)», αναφέρει η κοινή διακήρυξη της τριμερούς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: