Πιο κοντά στην έξοδο η Ελλάδα μετά το «περάστε στο τέλος του μηνός», ισχυρίζονται τα ξένα ΜΜΕ




Ως ένδειξη αντίστασης αλλά και σημάδι ότι η στιγμή που η Ελλάδα θα κλείσει πίσω της την πόρτα της ευρωζώνης πλησιάζει, ερμηνεύει ο διεθνής τύπος την μη καταβολή, σήμερα, της δόσης των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Πιο κοντά προς την έξοδο από την ευρωζώνη «βλέπει» την Ελλάδα η βρετανική Guardian. Η εφημερίδα, η οποία στην έντυπη έκδοσή της αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στο ελληνικό ζήτημα, σε εκτενές άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα βαδίζει προς την έξοδο», σημειώνει ότι η χώρα μας «οργισμένη» από τις εκκλήσεις για περισσότερη λιτότητα αρνείται να καταβάλει τη δόση των 300 εκατ. στο ΔΝΤ που έπρεπε να καταβληθεί την Παρασκευή.

«Η Ελλάδα έχει μετακινηθεί πιο κοντά σε χρεοκοπία και πιθανή έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, μετά την ενημέρωσή της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι δεν θα προχωρήσει σε αποπληρωμή του χρέους των 300 εκατ. € ως όφειλε την Παρασκευή» γράφει ο συντάκτης, σημειώνοντας πως η κίνηση προκάλεσε έκπληξη στο ΔΝΤ κάτω που έβαλε σε νέα φάση την κρίση που συνεχίζεται για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το αυριανό πρωτοσέλιδο των Financial Times. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι «η Ελλάδα παρακρατά τη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 300 εκατ. σε ένδειξη αντίστασης», ενώ σημειώνεται ότι η τελευταία χώρα που είχε κάνει χρήση της συγκεκριμένης διαδικασίας στο πλαίσιο του ΔΝΤ ήταν η Ζάμπια και ότι εντείνονται οι πιέσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που αναβάλει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ από τη δεκαετία του 1980 κι έπειτα, ενώ το παιχνίδι της μικροπολιτικής με τους πιστωτές βρίσκεται πλέον στην κόψη του ξυραφιού», είναι το σχόλιο του Bloomberg, το οποίο στη συνέχεια αναφέρει: «Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την Παρασκευή το κοινοβούλιο έχοντας λάβει τη λίστα των απαιτήσεων των πιστωτών, η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την συρρίκνωση των οικονομικών της χώρας τη στιγμή που η Άγκελα Μέρκελ δηλώνει πως ‘είμαστε ακόμη μακριά από το να καταλήξουμε κάπου».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: