Ο,τι κι αν αποφασίσει το Eurogroup, η Ελλάδα θα επιβιώσει, απάντησε ο Αλέξης στην Μέρκελ και στον Ολάντ




Ό,τι απόφαση και να πάρει το Eurogroup ο ελληνικός λαός θα έχει οξυγόνο και την επόμενη εβδομάδα. Θα επιβιώσει. Αυτό κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Η δημοκρατία είναι η υπέρτατη αξία στην Ελλάδα και το δημοψήφισμα θα γίνει ανεξάρτητα από την απόφαση του Eurogroup» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε και χθες, μετά το διάγγελμά του, με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ανακοινώνοντας την απόφασή του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τού ασκήθηκαν πιέσεις να κάνει πίσω, ενώ η κ. Μέρκελ τού επισήμανε ότι στην περίπτωση που επιλέξει η Αθήνα το δημοψήφισμα το ερώτημα δεν πρέπει να είναι “ναι ή όχι στην πρόταση των θεσμών”, αλλά “ναι ή όχι στο ευρώ”.

Νωρίτερα, κυβερνητικός παράγοντας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βουλή είχε διαμηνύσει ότι τίποτα δεν σταματάει το δημοψήφισμα, το δημοψήφισμα θα γίνει ούτως ή άλλως, προσθέτοντας ότι θα ήταν θετικό αν καλείτο η κυβέρνηση από τους εταίρους εντός της εβδομάδας για συζητήσεις.

Πρόσθετε δε ότι αν επικρατήσει το «όχι», η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο και θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, του «ναι», απλώς θα βάλει την υπογραφή της.

Αναφορικά με τη ρευστότητα από τον ELA, υπενθύμισε ότι έως τώρα στηρίζει το τραπεζικό σύστημα χωρίς να έχει κάνει «κίνηση» η Ελλάδα και έθεσε το ερώτημα «γιατί να αλλάξει κάτι τώρα;». «Θα προβεί κανείς σε μονομερή ενέργεια την ώρα που εξελίσσεται μια δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα;», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε δημοψήφισμα την πρόταση των Θεσμών διότι πήρε τη μορφή τελεσιγράφου, σε αντίθεση με την ελληνική που ετέθη προς συζήτηση. Ανέφερε, επιπλέον, ότι είναι ταπεινωτικό για τον πρωθυπουργό «να του φυτεύουν κάτω από τη μύτη» ένα καινούριο κείμενο κάθε φορά.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι είναι ειλικρινής συνομιλητής και πως εκείνος και η ομάδα του εργάζονται εικοσιτέσσερις ώρες την εβδομάδα επί επτά μέρες για να βρεθεί λύση.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, τόνισε ότι το Ταμείο έχει πρόβλημα καθώς φοβάται ότι θα του χρεώσουν όλες οι πλευρές την αποτυχία, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική πλευρά δεν είδε κανέναν να αντιδρά έντονα όταν ετίθετο θέμα για το ΔΝΤ.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει το θεσμικό εκτόπισμα για να βγει από το αδιέξοδο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: