Ο Τσίπρας στους θεσμούς: Προχωρείστε στο ρεαλισμό




Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕΑΘΗΝΑ

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους θεσμούς να προσχωρήσουν στο ρεαλισμό, προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα περιμένει υπομονετικά.

Σε δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στο ρεαλισμό. Εάν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση, όπως και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν: Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων. Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης».

Αυτό το φορτίο, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, είναι πολύ βαρύ για να το αγνοήσουμε. «Είναι ζήτημα δημοκρατίας, και όχι ιδεολογικής εμμονής», υπογράμμισε.

Πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα ερμηνεύουν τα λόγια του Πρωθυπουργού ως «έμμεση προειδοποίηση» προς τους δανειστές ότι εάν δεν υποχωρήσουν από τις άκαμπτες, όπως τις χαρακτηρίζει, απαιτήσεις τους, υπάρχει και ενδεχόμενο ρήξης.

Εξάλλου, πηγές από του Μαξίμου επαναλάμβαναν και σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί σε καμία περίπτωση μείωση των συντάξεων, που φέρεται να είναι απαίτηση των δανειστών, που όμως η Κομισιόν διέψευσε.

Σε αυτήν την «απαίτηση των θεσμών», όπως και στην αύξηση κατά 10% του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, επικεντρώνει η κυβέρνηση τη βασική της επιχειρηματολογία για την αντίδρασή της κατά των δανειστών.

Διπλωματική πηγή χώρας μέλους της ευρωζώνης στην Ελλάδα δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «πολιτική αίσθησή» της είναι ότι αυτά τα δύο αιτήματα υπερδιογκώνονται από την ελληνική πλευρά, «πιθανώς για να δρέψει καρπούς όταν, μετά βεβαιότητας, αυτά αποσυρθούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Υπενθυμίζει ακόμα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ότι κατά τη δική του πληροφόρηση, το θέμα που όντως παραμένει σε εκκρεμότητα, και που θεωρείται σημαντικό από ελληνικής πλευράς, είναι αυτό της μερικής, έστω, απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, που εσχάτως ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, αποκάλυψε χθες ότι για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, που το πρωθυπουργικό γραφείο λέει ότι «δεν έγιναν ποτέ»: «Εμείς βρήκαμε ισοδύναμα μέτρα και τα αρνήθηκαν. Το ΔΝΤ επιμένει στις συντάξεις. Λάθος λογική, με λάθος στοιχεία».

Κατόπιν αυτών, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Τετάρτη, όπου θα εξεταστεί εκ νέου η παροχή και το ύψος της έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες.

Χθες, στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφηκε πτώση κατά 4,68% του γενικού δείκτη.

Κρίσιμη θεωρείται την Πέμπτη η συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς τα χρονικά περιθώρια επίτευξης συμφωνίας για το ελληνικό πρόβλημα θεωρούνται «κάτι παραπάνω από ασφυκτικά».

Το κείμενο μιας όποιας συμφωνίας πρέπει να επικυρωθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια πριν από τις 30 Ιουνίου που λήγει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: