Ο Τσίπρας φέρεται να ετοιμάζεται για ‘μάχη υπέρ της συμφωνίας’ στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας




ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΑΘΗΝΑ

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 απόψε, Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η τάση και η επιθυμία είναι  ότι «πάμε για λύση».

Για “μάχη υπέρ της συμφωνίας”, έκανε λόγο η ίδια πηγή.

Αυτό, άλλωστε, είχε προαναγγείλει, και μάλιστα για πρώτη φορά με τόσο ρητή διαβεβαίωση το πρωθυπουργικό γραφείο μέσω άτυπης ανακοίνωσης του την Παρασκευή το πρωί, αναφέροντας τη φράση «θα υπάρξει λύση».

Έγκυροι και σοβαροί πολιτικοί αναλυτές στην Αθήνα, ζυγίζοντας πληροφορίες και εκτιμήσεις, βλέπουν συμφωνία της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της, μεθαύριο Δευτέρα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Το Μαξίμου λέει ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που συνεδρίασε σήμερα, συζήτησε «το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας».

Ενώ εκτάκτως και την Κυριακή, στις 11 το πρωί, θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, πάλι υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

«Σύμφωνα με έμπειρους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός πέτυχε έναν  βασικό εξαρχής στόχο του, δηλαδή να δοθεί η οριστική λύση  σε πολιτικό επίπεδο. Και η σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών είναι το ανώτατο. Δεν υπάρχει άλλο. Γι’ αυτό και ενδεχόμενο ναυάγιο την Δευτέρα θα οδηγούσε τα πράγματα σε επικίνδυνο αδιέξοδο», αναφέρει ο ενημερωτικός ιστότοπος www.protagon.gr

Στην κυβέρνηση – συνεχίζει –  έχουν πλήρη συνείδηση αυτού του κινδύνου και γι’ αυτό το Γραφείο του Πρωθυπουργού εξέδωσε την καθησυχαστική ανακοίνωση.

«Γνωρίζουν, επίσης, ότι στην ευρωζώνη υπάρχει μια ομάδα χωρών, που αντιτίθεται σε άλλες «παραχωρήσεις» προς την Ελλάδα κι αυτό σημαίνει ότι, αν την Δευτέρα δεν βρεθεί λύση, η επόμενη που θα προταθεί θα είναι πιθανότατα επιβλαβέστερη για τα συμφέροντα της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Δευτέρας θα υπάρξει η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup όπου εκεί, κατά τις πηγές κοντά στην κυβέρνηση, αναμένεται να ληφθεί κατ’ αρχήν η συμφωνία για το «ελληνικό πρόγραμμα», το οποίο αργτότερα, το ίδιο βράδυ, λέγεται ότι θα τεθεί προς επικύρωση στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετων.

Εάν πάλι, προκύψει διαφωνία στο Eurogroup επί ενός από τα λεγόμενα καίρια θέματα, μόνο τότε εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές ότι θα χρειαστεί να επέμβουν και να το λύσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Η πιθανότερη λύση που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή είναι η παράταση της ισχύουσας συμφωνίας για μερικούς μήνες. Προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται ότι κινήθηκε η μεσολαβητική προσπάθεια του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη προς την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όμως, τη λύση της παράτασης δεν βλέπει ευνοϊκά η ελληνική κυβέρνηση, καθώς τη θεωρεί ένα είδος μπαλώματος», γράφει στο protagon ο πολύπειρος πολιτικός συντάκτης Γιώργος Καρελιάς.

Είναι γνωστό, συνομιλώντας κανείς με στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, άλλωστε το έχει πεί και ο ίδιος ανοικτά πολλές φορές, πως θα προτιμούσε «μια οριστική» λύση, που θα έλυνε το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, και θα έδινε και στον ίδιο την ευκαιρία, όπως είπε κυβερνητικό παράγοντας στο ΚΥΠΕ, «να απλώσει μερικές πτυχές του κυβερνητικού του προγράμματος» για να συνεχίσει να έχει μαζί του μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης.

Την «οριστική λύση», πληροφορούμαστε, την θέλει η ελληνική πλευρά μαζί και με μια παράλληλη δέσμευση των Ευρωπαίων για διευθέτηση του προβλήματος του χρέους.

«Η μία ή άλλη λύση εξαρτάται από το μέγεθος και το βάρος των δεσμεύσεων που θα δεχθεί να αναλάβει η χώρα μας», λένε οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ, η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση αναμένεται να σταλεί μάλλον την Κυριακή στην Κομισιόν, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για διαβουλεύσεις μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup.

H αναζήτηση λύσης καθίσταται περισσότερο επείγουσα και λόγω των μεγάλων εκροών από τις τράπεζες τις τελευταίες ημέρες, που υποχρέωσε τον κ. Στουρνάρα να ζητήσει έκτακτη  ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την Κυριακή διοργανώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ νέο συλλαλητήριο στη Πλατεία Συντάγματος, με κεντρική γραμμή «όχι στη λιτότητα». Πρώην κομματικό στέλεχος, που τώρα είναι στη κυβέρνηση, είπε στο ΚΥΠΕ ότι «έχουμε καταλάβει πια πως οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αγνοήσουν τον παλμό του κόσμου».

«Περίμεναν ότι θα ατονήσουν οι συγκεντρώσεις, αλλά λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο», πρόσθεσε.

Από την άλλη, όλο και περισσότερη δυναμική φαίνεται πως αποκτά η πρωτοβουλία, μέσω κοινωνικών δικτύων, για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, και εναντίωση στους «αριστερούς ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης», όπως αναγράφεται σε όλες τις αναρτήσεις της.

Η πρωτοβουλία αυτή επέλεξε να διαδηλώσει την Δευτέρα, ημέρα που ως φαίνεται, θα παρθούν οι καίριες αποφάσεις για την Ελλάδα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: