Ο Μητρόπουλος διαφωνεί: Η Βουλή να στείλει μήνυμα εθνικής αξιοπρέπειας




Τη θέση ότι μετά από πέντε μήνες η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους δεν πέτυχε, εξέφρασε μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος και επισημαίνοντας ότι πλέον η συμφωνία με αυτό το πακέτο μέτρων θα πρέπει να βρει ανάχωμα στους Έλληνες βουλευτές.

“Το τελευταίο καταφύγιο του λαού σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία όπου οι δανειστές επέβαλαν εκβιάζοντας, η Βουλή πρώτα μπορεί να στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας εθνικής, περηφάνιας στους δανειστές και μετά εκλογές, αυτή είναι η άποψή μου”, είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι το πακέτο μέτρων που έρχεται δεν ξέρει “εάν μπορεί να το αναδεχθεί προς εφαρμογή μια κυβέρνηση της Αριστεράς” ενώ ζήτησε να μην προτρέχει κανείς να θεωρήσει σίγουρη τη συμφωνία γιατί όπως ακούει “οι δανειστές έχουν ξεσαλώσει” και διαθέτουν πλέον και απόφαση της ολομέλειας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που “αναγορεύει την ΕΚΤ ως καταβόθρα των τοξικών ομολόγων” και της δίνει τη δυνατότητα να αγορά χωρίς πλαφόν τα ομόλογα των χωρών του νότου.

Σε σχέση με το θέμα της κομματικής πειθαρχίας που είχε θέσει ο Ν. Παππάς, ο κ. Μητρόπουλοςτόνισε στο Mega ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν ταιριάζουν οι πιέσεις σε κόμμα της Αριστεράς.

Αναφορικά με το πως μπορεί να ψηφιστεί η συμφωνία έκανε λόγο για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή για επείγουσα διαδικασία που μπορεί να αποφασιστεί στη διάσκεψη των προέδρων, ενδεχόμενο όμως με το οποίο τάσσεται ο ίδιος ενάντια.

Από τη μεριά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, επισήμανε ότι “βλέπουμε διαρκώς την κατάρρευση μιας ολόκληρης αφήγησης που δέσποσε τα προηγούμενα τρία χρόνια, ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, ότι θα διαμορφωθούν διαφορετικοί συσχετισμοί”.

Τόνισε ότι το αφήγημα αυτό τελειώνει πλέον “με παταγώδη τρόπο” καθώς από το 1,5 δισ. ευρώ που συζήταγε η χώρα τον Γενάρη, “λέγαμε για 5,5 δισ. κάποια στιγμή, έφθασε τα 8 δισ. ευρώ και δεν έκλεισε ακόμα, προχωράμε και πάμε”.

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι τα μέτρα αυτά έρχονται ενώ παράλληλα μειώνοντας και οι στόχοι του πλεονάσματος, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση αφήνει ένα κομμάτι δημοσιονομικό που θα μεταφερθεί στο χρέος. “Το γλιτώνω ως μέτρα προσαρμογής, μου έρχεται ως ανάγκη δανεισμού”, είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ότι δεν μπορεί να μην καταλογιστούν ευθύνες για το διάστημα που διήρκεσε η διαπραγμάτευση, όχι μόνο για αυτό καθ’ αυτό το θέμα αλλά και για εκείνο της διαχείρισης των οικονομικών.

“Γιατί τόσοι φόροι; Όταν επιβληθούν όλοι αυτοί οι φόροι, υπάρχει ελπίδα να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη; Δεν ξαναγυρνάμε επιτόπου σε βαθιά ύφεση; Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προστατεύσει συγκεκριμένα κοινά που δεν μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να βγει ξανά σε ανάπυξη”, είπε.

Ο κ. Μαυραγάνης των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης του ΦΠΑ στα νησιά το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό αλλά το σημαντικότερο κατ’ αυτόν είναι να συμπεριληφθεί στη συμφωνία νομικά δεσμευτική ρήτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους, “σε συνδυασμό με παραπομπή μέτρων μετά τον Μάρτιο του 2016”.

Ο κ. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ επισήμανε από τη μεριά του όχι με ή χωρίς συμφωνία αυτός που θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό είναι ο λαός. “Στο όνομα του να σωθούν μονοπώλια θυσιάζουν και πτωχεύουν το λαό, να δούμε τα μέτρα ως συνέχεια των ήδη υπαρχόντων μέτρων γιατί το μνημόνιο συνεχίζεται”, είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: