Ο λογαριασμός στην Κύπρο; Η αβεβαιότητα στην Τουρκία βλάπτει…




Του Κώστα Βενιζέλου

Κλίμα αβεβαιότητας διαμορφώνεται στην Τουρκία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Μέχρι να ξεκαθαρίσει το μετεκλογικό σκηνικό, η χώρα θα βρίσκεται σε μια ρευστή κατάσταση πολιτικά.

Θα σχηματισθεί κυβέρνηση συνασπισμού και ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτή; Θα τα βρουν Ερντογάν και εθνικιστές; Υπάρχει δυνατότητα για άλλη συνεργασία που μπορεί να γίνει; Μια κυβέρνηση με τους εθνικιστές θα ενισχύσει, ασφαλώς, την αρνητική ρητορική σε όλα τα θέματα, όπως κουρδικό και Κυπριακό. Επί της ουσίας τούτο θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα. Στην Τουρκία υπάρχει σε σχέση με το Κυπριακό ένας «κοινός τόπος», ο οποίος ξεπερνά ιδεολογικές προσεγγίσεις και άλλες πολιτικές διαφορές. Υπάρχει εθνική πολιτική με στρατηγικούς στόχους ενώ διαφοροποιούνται αναλόγως δεδομένων και εξελίξεων τα θέματα τακτικής. Είναι προφανές πως κάποιοι είχαν επενδύσει στον Ερντογάν ότι θα έκανε την… διαφορά στο Κυπριακό. Δεν την έχει κάνει και τούτο φαίνεται εκ του αποτελέσματος, δεκατρία χρόνια μετά την αναρρίχησή του στην εξουσία.

Σε περίπτωση που η Τουρκία οδηγηθεί σε νέες εκλογές είναι σαφές πως η χώρα θα εισέλθει σε μια παρατεταμένη αβεβαιότητα, η οποία δεν αποκλείεται να λειτουργήσει και με χαρακτηριστικά αστάθειας. Μια νέα προεκλογική περίοδος θα είναι πιο έντονη αλλά και βίαια. Ο Ερντογάν θα λειτουργήσει με όρους επιβολής και θα επιστρατεύσει όλες τις μεθόδους για να επικρατήσει. Οι αντίπαλοι του, ενθαρρυμένοι από τη μείωση των ποσοστών του ΑΚΡ, θα επενδύσουν στην ήττα του και προσπαθήσουν να τον οδηγήσουν σε λάθη και υπερβολές, που είναι άλλωστε ίδιον του Τούρκου Προέδρου.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό η Κύπρος θα επηρεαστεί αρνητικά και θα κληθεί ενδεχομένως να πληρώσει και τον λογαριασμό.

Πρώτο, η δυναμική που έχει δημιουργηθεί με τον Ακιντζί δεν θα αντέξει στο βάρος της αβεβαιότητας στην Τουρκία . Την ίδια ώρα, δεν θα μπορούν οι συζητήσεις να εισέλθουν στα δύσκολα και λεγόμενα ακανθώδη. Δηλαδή, στα ζητήματα των εγγυήσεων, εδαφικό, έποικοι κλπ. Θα μπορεί ο Μουσταφά Ακιντζί να αξιοποιήσει το κενό που θα δημιουργηθεί στην Τουρκία και να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό από μόνος του; Αυτό θα είναι ευχής έργο. Κατά πόσα πιθανότητα, όμως, θα μπορεί στα θέματα της διακυβέρνησης, που ούτως ή άλλως έχει από την Τουρκία την ελευθερία κινήσεων. Ο Ακιντζί είναι έμπειρος για να κάνει οτιδήποτε που περνά από την έγκριση της Άγκυρας, καθώς γνωρίζει πως η κρίση θα περάσει και η Τουρκία θα… επανέλθει δριμύτερη.

Δεύτερο, ο Ερντογάν μετά την ήττα είναι περισσότερο απρόβλεπτος. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις του και δυστυχώς η Κύπρος, όπως έδειξε και στο παρελθόν, αποτελεί πεδίο στο οποίο αρέσκεται να κάνει λεονταρισμούς, που πωλεί εσωτερικά και δεν έχει κόστος διεθνώς. Η Κύπρος είναι ο αδύνατος κρίκος και ο προσφερόμενος για να εξωτερικεύσει την εσωτερική πολιτική κρίση της χώρας.

Είναι σαφές πως μια παρατεταμένη αβεβαιότητα  στην Τουρκία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το Κυπριακό. Θα φρενάρει εξελίξεις και θα δημιουργήσει κενά στη διαδικασία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: