Οι σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Δυτικά Βαλκάνια, πολύ πιο κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

“Δεν θεωρώ τις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας τη μεγαλύτερη απειλή στην περιφερειακή σταθερότητα. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει ακόμα να αντιμετωπιστούν, αλλά συζητάμε και ο διάλογος είναι πολύ σημαντικός για τις δύο πλευρές. Ελπίζω σε συμβιβασμούς, ώστε να επιτευχθούν ‘καλές συμφωνίες’ προς όφελος των δύο λαών- των Σέρβων και των Αλβανών” υπογράμμισε ο κ. Βούτσιτς από τη Ζυρίχη, όπου χθες συμμετείχε σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας πρόσθεσε ότι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του είναι η κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, επειδή οι σχέσεις Σερβίας και Βοσνίας είναι “πάντα σιωπηρές”.

“Η Σερβία” είπε “δεν απαντά σε κάποιες δηλώσεις που προέρχονται από τη Βοσνία. Όχι επειδή είμαστε αδύναμοι, αλλά επειδή θέλουμε να έχουμε διαρκή διάλογο με τη Βοσνία και επειδή πιστεύω ότι ο διάλογος είναι στρατηγικής σημασίας και για τη Σερβία και για τα Δυτικά Βαλκάνια”.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις των χωρών της περιοχής, ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να οικοδομήσει καλές σχέσεις με το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ, ότι σημειώνεται πρόοδος στις σχέσεις με την Αλβανία, ότι θα επιδιώξει στήριξη στις Βρυξέλλες για ορισμένα προγράμματα υποδομών μεταφορών μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας και ότι θα υπογραφούν κάποια έγγραφα, τα οποία κανένας δεν ανέμενε να υπογραφούν.

Τόνισε ότι η Σερβία άλλαξε “στρατηγική και τακτική”, κάτι που απέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία, όπως και η επίσκεψή του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα στη Σερβία.

“Ήταν η πρώτη φορά που εκείνος επισκέφθηκε τη Σερβία και εγώ την Αλβανία. Τώρα μπορούμε να συζητάμε” είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς ανέβαλε την προγραμματισμένη για χθες επίσκεψή του στη Βοσνία, αποδεχόμενος αίτημα του εκπροσώπου των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς να συναντηθούν, όταν οι πολιτικές συνθήκες είναι καλύτερες.

Το σημερινό εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι η σύλληψη του πρώην διοικητή των δυνάμεων άμυνας του Στρατού των Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, Νάσερ Όριτς, ο οποίος συνελήφθη στην Ελβετία, την περασμένη εβδομάδα, με ένταλμα που εκδόθηκε από τις σερβικές αρχές, οι οποίες τον κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων στη Σρεμπρένιτσα.

Ο Νάσερ Όριτς, ο οποίος κρατείται σε φυλακή στην Ελβετία, αναμένει απόφαση έκδοσής του στη Σερβία ή αποφυλάκιση.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Κ.Γ.), Tanjug

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: