Ο Γιούνκερ αναλαμβάνει ειδικό ρόλο και για την Κύπρο – Σε στάση αναμονής οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί…




Του Κώστα Βενιζέλου

Το πράσινο φως από τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν διεθνείς παίκτες, που παρακολουθούν από κοντά τις διεργασίες στο Κυπριακό, για να παρέμβουν. Κλειδί σε αυτό το σκηνικό των παρεμβάσεων είναι, όπως πληροφορούμαστε, αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Γιούγκερ θα κληθεί να σπρώξει προς τα εμπρός τη διαδικασία, αλλά και στη συνέχεια να «ευλογήσει», στην περίπτωση κατάληξης, τη συμφωνία «ως εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο».

Ο κ. Γιούνκερ θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 16 Ιουλίου για να ανακοινώσει εν πολλοίς και επισήμως την εμπλοκή της Ένωσης στο Κυπριακό και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ανακοινώσεις για το διορισμό πολιτικού απεσταλμένου της Ένωσης στο Κυπριακό. Ωστόσο, είναι προφανές από τις συζητήσεις Βρυξελλών και Νέας Υόρκης, πως ο ρόλος της Ένωσης δεν θα εξαντληθεί στο ταξίδι αυτό του Προέδρου της Κομισιόν καθώς στον ΟΗΕ τον θέλουν να είναι σε «επιστράτευση». Θεωρούν πως είναι ο θεσμός και το πρόσωπο που είναι αποδεκτός από τους εμπλεκόμενους.

Γενικά, πάντως,  οι παρεμβάσεις τρίτων τυγχάνουν ειδικής διαχείρισης από τα Ηνωμένα Έθνη για να μην προκληθούν αντιδράσεις.Γι αυτό και η απόφαση είναι πως η έξωθεν βοήθεια στη διαδικασία «πρέπει να ζητηθεί την κατάλληλη στιγμή» και σε συγκυρία που θα συμβάλει προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας. Στον ΟΗΕ φοβούνται πως οι παρεμβάσεις θα φέρουν αντίθετο με τις επιδιώξεις του Οργανισμού αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί παρουσιάζονται έτοιμοι να παρέμβουν ακόμη και με επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι στο νησί είτε στην περίπτωση που υπάρχουν θετικές εξελίξεις για να ενισχύει την προσπάθεια να προχωρήσει είτε για να δώσει διπλωματική ώθηση, εάν διαπιστωθούν κάποια προβλήματα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κέρι θα ερχόταν στο νησί μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου Μπάιντεν στο νησί πέρσι, πλην όμως οι εξελίξεις δεν ευνοούσαν κάτι τέτοιο και η κάθοδος του αναβλήθηκε επ΄ αόριστον. Οι Βρετανοί που παρακολουθούν με διακριτικότητα τις εξελίξεις, έχουν διαμηνύσει πως είναι ανοικτοί να συζητήσουν το θέμα των εγγυήσεων, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, δεν τους ενδιαφέρει. Εκείνο το οποίο τους ενδιαφέρει και θέλουν διακαώς να το διασφαλίσουν είναι η παρουσία εσαεί στο νησί των στρατιωτικών Βάσεων.

Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν θα προχωρήσει σε προσωπική εμπλοκή στη διαδικασία μόνο εάν προχωρήσει αρκετά και φανεί «φως στην άκρη του τούνελ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ενημερωμένη πηγή. Όπως πληροφορούμαστε, ο Διεθνής Οργανισμός επιμένει πως θα πρέπει να γίνει μια συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο  και μια τελική σύναξη στην παρουσία και των εγγυητριών δυνάμεων μέχρι το Φεβρουάριο. Είναι σαφές πως υπάρχει μια μικρή μετάθεση των άτυπων χρονοδιαγραμμάτων καθώς διαβλέπουν μια δυσκολία να τρέξουν γρήγορα οι συζητήσεις παρά τις πολύωρες συζητήσεις των διαπραγματευτών.  Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως η υποβολή έκθεσης καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. για το Κυπριακό το φθινόπωρο θα αποσκοπεί στην επισημοποίηση των μέχρι τότε συγκλίσεων και έγγραφο του ΟΗΕ. Τότε όπως σημειώνεται από διάφορους εκ των πρωταγωνιστών, η προσπάθεια θα φθάσει στο σημείο στο οποίο «δεν θα έχει επιστροφή».

Οι ίδιες πληροφορίες από πηγές των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν πως η ομάδα Κυπριακού του Διεθνούς Οργανισμού προετοιμάζεται και για την περίπτωση που χρειαστούν δικές της γεφυρωτικές ιδέες να εμπλουτίσουν τις συζητήσεις και να καλύψουν τις διαφορές. Είναι σαφές, σημείωνε πηγή του Διεθνούς Οργανισμού, πως οι ιδέες θα πρέπει να ετοιμαστούν και να κατατεθούν όταν και όποτε χρειαστούν.

Έκανε το χατίρι των Τούρκων

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ και θυμωμένη παρουσιάζεται η Λευκωσία με το διορισμό του Τούρκου διπλωμάτη, Λεβέντ Μπιλμάν στη διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, αντικαθιστώντας την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η Διεύθυνση αυτή χειρίζεται το Κυπριακό και είναι προφανές πως οι όποιες διαβεβαιώσεις δεν μπορούν να καθησυχάσουν την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία θεωρεί πως η Γραμματεία έκανε το χατίρι των Τούρκων.

Ο Μπιλμάν ήταν από το 2011 διευθυντής στην υποδιεύθυνση Πολιτικής και Διαμεσολάβησης του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών. Ένας τομέας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Τουρκίας και της Φιλανδίας και χρηματοδοτείται από τις χώρες αυτές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή η τοποθέτηση Μπιλμάν είναι ως να διορίζεται ένας Ισραηλινός να χειρίζεται το παλαιστινιακό,  Ρώσος το ουκρανικό κλπ.

Επιμένει στην εκ περιτροπής προεδρία η τουρκική πλευρά

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, που επί του παρόντος κινείται σε τροχιά διευκρίνιση θέσεων ενόψει της συμπλήρωσης του κειμένου αναφοράς, διαπιστώνονται δυσκολίες. Κυρίως σε ότι αφορά τα  ακανθώδη θέματα. Άλλωστε, όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, στο κείμενο που έχει ετοιμαστεί από τις δυο διαπραγματευτικές ομάδες υπό τους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, το μαύρο χρώμα (που συμβολίζει τις συγκλίσεις), καλύπτει ακόμη ένα μικρό μέρος του συνόλου του κειμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα θέματα της Διακυβέρνησης και των εξουσιών, επαναβεβαιώθηκε η διαφωνία που υπήρχε στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Συγκεκριμένα, η τουρκική πλευρά παρουσιάσθηκε να επιμένει σε μια τέτοια ρύθμιση ενώ η ελληνοκυπριακή εκφράζει τη διαφωνία της. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες το θέμα αυτό όπως και οι όποιες άλλες μεγάλες διαφωνίες προκύπτουν στις συζητήσεις των διαπραγματευτών, θα παραπέμπονται στους Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Όπως πληροφορούμαστε στις συζητήσεις για το εδαφικό και το περιουσιακό φαίνεται να υπάρχουν και συγκλίσεις ως προς τα θέματα αρχής, διαπιστώνονται όμως και διαφωνίες. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να σκοντάφτουν οι συζητήσεις σε ότι αφορά το περιουσιακό στα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη και του χρήστη, του σφετεριστή δηλαδή. Είναι σαφές πως υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση των δυο πλευρών επί του θέματος, που είναι διαχρονική, αλλά ουσιαστικής σημασίας. Στο εδαφικό εκείνο που συζητούνται είναι κριτήρια που συνδέονται ασφαλώς με το περιουσιακό και τα ζητήματα της ιδιοκτησίας.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν φαίνεται κατά τις συζητήσεις να διαφωνεί πως η λύση πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό επαναλαμβάνεται συχνά από τουρκικής πλευράς και καταγράφεται ως θετικό από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Μένει αυτό να καταγραφεί και στην πράξη, στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: