Ο Αλέξης την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με Μέρκελ και Ολάντ




Σε “πολύ καλό κλίμα” πραγματοποιήθηκε απόψε η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές γνωστοποίησαν, ότι οι τρείς ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Τηλεδιάσκεψη με την Άγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο ηγετών σε σχέση με την πρόταση της Αθήνας, που έχει κατατεθεί στο κείμενο των 47 σελίδων και για την οποία κυβερνητικές πηγές έλεγαν σήμερα ότι είναι στο τραπέζι, ενώ έχει απορρίψει την πρόταση των θεσμών που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ κυβερνητικές πηγές διέψευσαν πληροφορίες που μετέδωσε το Ρόιτερς σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Η παραφιλολογία συνεχίζεται, μετά την πρόταση των θεσμών, που ποτέ δεν δόθηκε στην Ελλάδα -αλλά δημοσιεύθηκε στον τύπο!…-, σήμερα αξιωματούχος ανακάλυψε αναπάντητες κλήσεις! Η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι και αναμένουμε τα σχόλια των θεσμών».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής ανέφερε από τις Βρυξελλες ότι υπήρξε ζήτημα επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι όπως αναφέρει η δήλωση της Επιτροπής της περασμένης Τετάρτης, οι δυο άνδρες θα βρίσκονται σε διαρκή επαφή τις επόμενες ημέρες.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ότι η πρόταση των διεθνών πιστωτών που απέρριψε η Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει μία εναλλακτική στην πρόταση περί μείωσης του ΕΚΑΣ, την οποία έχει ήδη καταδικάσει η ελληνική πλευρά.

«Κανείς δεν είπε ποτέ- ούτε οι θεσμοί ούτε οι χώρες (της ευρωζώνης)- ότι επρόκειτο για μία πρόταση take it or leave it, ότι επρόκειτο για ένα τελεσίγραφο» επισήμανε ο Μισέλ Σαπέν μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς στο περιθώριο του συνεδρίου του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: