Νέο κάλεσμα του Λευκού Οίκου σε Ελλάδα και δανειστές – Μηδενική δείχνει η επιρροή των ΗΠΑ




Ο Λευκός Οίκος κάλεσε ξανά σήμερα “όλα τα μέρη να συνεχίσουν να κάνουν τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται για να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορες τους όσο το δυνατόν συντομότερα”. Ετσι, πρόσθεσε, “θα αποτρέψουν κάποια αβεβαιότητα και αστάθεια από το να εισέλθει στις διεθνείς αγορές».

Με τα σημερινά δεδομένα η αμερικανική επιρροή αποδεικνύεται μηδενική, καθώς οι δανειστές επιμένουν να ζητούν την ταπείνωση της κυβέρνησης Τσίπρα, απαιτώντας αποδοχή μέτρων, τα περισσότερα εκ των οποίων περιλαμβάνονταν και στο περίφημο e-mail Χαρδούβελη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις μία πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας στην αμερικανική οικονομία και αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει λάβει μέτρα για να προστατέψει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οϊκου Τζος Ερνεστ ζήτησε από τους δημοσιογράφους να απευθυνθούν  στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για τις λεπτομέρειες.

Υπογράμμισε όμως ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού «μίλησε για το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη, όπου όπως είπε προέτρεψε ξανά όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να φτάσουν σε συμφωνία γρήγορα».

Σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, όσο ήταν στη Δρέσδη ο κ. Λιού «μίλησε επίσης με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επικοινωνεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ από μία χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι εύκολα υπολογίσιμες. “Λειτουργούμε σίγουρα”, σημείωσε, “σε μία διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία και τυπικά η αστάθεια σε ένα μέρος της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντικές επιπτώσεις θα έχει, αλλά φαίνεται να είναι ένα αναίτιο βάρος, γι’ αυτό και ο Λιου έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: