Νέες βόλτες από το Μπαρμπαρός»: Δέσμευση περιοχής για έρευνες εκτός κυπριακής ΑΟΖ, αλλά κοντά στο νησί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Λίγα 24ωρα μετά τις τουρκικές εκλογές και ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η  Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση νέας οδηγίας προς ναυτιλλόμενους, σύμφωνα με την οποία το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» θα συνεχίσει τις έρευνες του στην περιοχή. Όπως συναφώς προκύπτει από τις συντεταγμένες που παρουσιάζονται στη νέα NAVTEX 556/15, το ερευνητικό σκάφος θα κινηθεί εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά στα ανοικτά της νήσου,  βορείως και δυτικά. Παράλληλα, οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει περιοχές στα ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου, για τη διεξαγωγή, στις 11-12 Ιουνίου, άσκησης Έρευνας και Διάσωσης ( είναι περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας).

Αν και, όπως προαναφέραμε, η NAVTEX δεν αφορά ζώνη εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο, δεν μπορεί παρά τούτο να αξιολογηθεί ως κίνηση από πλευράς Τουρκίας, η οποία θέλει να στείλει μηνύματα. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί  προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα θετικό κλίμα, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που έχει αρχίσει στις 15 Μαΐου. Σημειώνεται συναφώς ότι η προηγούμενη οδηγία που είχε εκδοθεί από τους Τούρκους ήταν για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών μέχρι τις 15 Μαΐου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μερσίνας και Αλεξανδρέττας, σε χώρο που βρισκόταν λίγα μίλια ανοιχτά από την χερσόνησο της κατεχόμενης Καρπασία, εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά πάντα στα ανοικτά της νήσου. Τον περασμένο μήνα η Λευκωσία αξιολογώντας τις τουρκικές κινήσεις είχε εκτιμήσει πως το επόμενο βήμα ήταν η μετακίνηση του «Μπαρμπαρός» βορειο-δυτικά της Κύπρου. Τούτο με τη νέα οδηγία επιβεβαιώθηκε. Σημειώνεται ότι το ερευνητικό σκάφος «φλερτάρει» μονίμως με το ενδεχόμενο να διεξάγει έρευνες στα ανοικτά του Ακάμα.

Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να θεωρείται άσχετο το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει εκδώσει NAVTEX 547/15, σύμφωνα με την οποία το ιταλικό σκάφος OGS EXPLORA θα προχωρήσει στην πόντιση υποθαλάσσιων καλωδίων από τις 15-18 Ιουνίου, σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου. Σε μια περιοχή που για την Άγκυρα θεωρείται «αμφισβητούμενη», πλην όμως βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

ΤΣΑΚΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

ΤΟ τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι ανακάλεσε τον πρέσβη της χώρας στη Βραζιλία για διαβουλεύσεις, μετά την ψήφιση στη γερουσία της Λατινοαμερικανικής χώρας νομοσχεδίου που αναγνωρίζει τη σφαγή των Αρμενίων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Τουρκία ως γενοκτονία.
Το Υπουργείο επίσης ανακάλεσε τον πρέσβη της Βραζιλίας στην Άγκυρα στις 3 Ιουνίου για το ίδιο θέμα, είπε σε ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
“Θεωρούμε την απόφαση της γερουσίας της Βραζιλίας η οποία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παραβλέπει τον νόμο ως ανεύθυνη και την καταδικάζουμε”, είπε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΣΚΗΣΗ ΡΩΣΙΑΣ- ΑΙΓΥΠΤΟΥ

ΞΕΚΙΝΑ σήμερα η διεξαγωγή των πρώτων κοινών Ρώσο-Αιγυπτιακών ναυτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο, οι οποίες θα διαρκέσουν οκτώ ημέρες, όπως δήλωσε, σύμφωνα με το ΤΑΣΣ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Ναυτικού, Ιγκόρ Ντουγκάλο, προσθέτοντας, ότι κατά την ενεργή φάση των ρωσο-αιγυπτιακών κοινών ασκήσεων «Γέφυρα Φιλίας-2015», προβλέπεται πραγματοποίηση ασκήσεων αεράμυνας και απώθησης επιθέσεων στόχων μικρού μεγέθους.
Σύμφωνα με τον ανώτατο διοικητή του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχο Βίκτορ Τσιρκόφ, «οι Ρώσο-αιγυπτιακές ναυτικές ασκήσεις θα αποτελέσουν σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και της εμπιστοσύνης».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Τον Κάμερον θα δει ο Αναστασιάδης – Προετοιμάζονται για τα ΜΟΕ οι διαπραγματευτές

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης αναμένεται απόψε να συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την οποία θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, θέματα που αφορούν την ημερήσια διάταξη της ΕΕ, καθώς και διμερή θέματα Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Πρόεδρος αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες,  για να συμμετάσχει στη 2η Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και χωρών της Λατινικής Αμερικής (EU-CELAC) που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Ιουνίου, 2015.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θέμα της Συνόδου είναι η διαμόρφωση του κοινού μέλλοντος των συμμετεχουσών χωρών, με στόχο την ευημερία των πολιτών τους. Κατά τη Σύνοδο θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον πολιτικό διάλογο για διάφορες πρωτοβουλίες που αγγίζουν την κοινωνία, όπως είναι η εκπαίδευση, η ασφάλεια, η αειφόρος ανάπτυξη και οι κλιματικές αλλαγές.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού δήλωσε χθες πως οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, συζήτησαν προχθές για τρεισήμισι και πλέον ώρες, την  εφαρμογή των ΜΟΕ τα οποία ανακοινώθηκαν στην τελευταία συνάντησή τους οι ηγέτες. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του στον Μπαϊράκ, ο κ. Μπουρτζιού ανέφερε ότι οι διαπραγματευτές έδειξαν κατανόηση για τις αναγκαίες τεχνικές προετοιμασίες για την επιτάχυνση της διαδικασίας και παραμένουν δεσμευμένοι με την πολιτική βούληση που προέβαλαν οι ηγέτες.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι διαπραγματευτές εξέτασαν διάφορες μεθοδολογίες προκειμένου να λειτουργούν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά. Οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν και πάλι σήμερα, Τετάρτη και την Παρασκευή, 12 Ιουνίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: