Επιβεβαιώνει κυβερνητική πηγή ότι υποβλήθηκε πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Όπως μεταδόθηκε νωρίτερα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ελλάδα έχει υποβάλει στους διεθνείς πιστωτές της αντιπρόταση για μεταρρυθμίσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την επανάληψη της χρηματοδότησης της χώρας. Αυτό δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει “αντιπρόταση” στους θεσμούς, “οι οποίοι την μελετούν”, δήλωσε η ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, χωρίς να δώσει στοιχεία για το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, δύο απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους οποίους είναι ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν “τα περιθώρια” διαπραγμάτευσης εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές.

Είχαν συνομιλίες με τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Η τρισέλιδη αντιπρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές στις Βρυξέλλες καλύπτει μόνο δημοσιονομικούς στόχους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ελλάδα υπέβαλε στους πιστωτές και ένα ξεχωριστό έγγραφο, επίσης τριών σελίδων, για το πώς να αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, στο οποίο η κυβέρνηση ζήτησε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 6,7 δισεκ. ευρώ που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο.

Ένας εξ αυτών υποστήριξε ότι το αναθεωρημένο ελληνικό σχέδιο είναι ένα ασαφές αναμάσημα των προηγούμενων προτάσεων και συνεχίζει να μην θεωρείται αξιόπιστο. Ο έτερος αξιωματούχος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αξιολογούν το σχέδιο, το οποίο παρελήφθη σήμερα το πρωί.

Αμφότεροι οι αξιωματούχοι, επισημαίνει το Bloomberg, ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς δεν εχουν την εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημοσίως για το θέμα αυτό.

Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η ελληνική αντιπρόταση βασίζεται κυρίως στην αγορά από την πλευρά της Αθήνας των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ, μια ιδέα την οποία υποστηρίζει εδώ και καιρό ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που δεν κατονομάζεται.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Ε.Κ), AFP, Bloomberg

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: