Μέρκελ και Ομπάμα θα συζητήσουν την ελληνική κρίση




Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα το πρωί της Κυριακής 7 Ιουνίου πριν από την έναρξη μίας συνόδου κορυφής της Ομάδας Επτά (G7) στη Βαυαρία (νότια Γερμανία) και οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν σε μία συνάντηση με τους ηγέτες των άλλων χωρών, σύμφωνα με πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ομπάμα θα συζητήσουν και το ελληνικό πρόβλημα.

Η γερμανίδα καγκελάριος και ο αμερικανός πρόεδρος επιθυμούν να συζητήσουν κατά τη διμερή συνάντησή τους κυρίως “θέματα εξωτερικής πολιτικής” και “τις κοινές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε”, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στη γερμανική κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια θα μπορούσαν να συζητηθούν η υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TTIP), εναντίον της οποίας τάσσεται ένα αυξανόμενο τμήμα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και ιδίως της γερμανικής, καθώς και τα θέματα της Ουκρανίας και της Συρίας.

Η Μέρκελ και ο Ομπάμα θα συμμετάσχουν στη συνέχεια σε “μία συνάντηση με τους κατοίκους” στο Κρουν, κοινότητα των βαυαρικών ‘Αλπεων στην οποία βρίσκεται το κάστρο του Ελμάου όπου θα συναντηθούν στις 7 και 8 Ιουνίου οι ηγέτες των επτά οικονομικών δυνάμεων της G7 (Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία).

Οι παραδοσιακά πολύ ισχυρές σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ δοκιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες με τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές που διενεργούσαν οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, κυρίως με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου. Τελευταία, νέες αποκαλύψεις για τη συνεργασία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών με τις αμερικανικές υπηρεσίες προκειμένου να κατασκοπεύσουν ευρωπαίους αξιωματούχους, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την Μέρκελ μέσα στη χώρα της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: