Με τη λύση τι γίνεται; Καλή η βόλτα στη Λήδρας, καλύτερο το Ριάλτο




Του Κώστα Βενιζέλου

ΑΠΟ κοινωνικού χαρακτήρα επαφές καλά πάμε. Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν βρεθεί δυο φορές κοινωνικά και προετοιμάζονται για νέες αυτής της μορφής επαφές. Πρώτα ήταν η βόλτα στην Οδό Λήδρας ένθεν κακείθεν της γραμμής του διαχωρισμού. Προχθές βρέθηκαν στην πρώτη σειρά της αίθουσας του Ριάλτο στη Λεμεσό και παρακολούθησαν μια θεατρική παράσταση με πολλά μηνύματα, αιχμές και συμβολισμούς. Είναι σαφές πως η οικοδόμηση μιας προσωπικής σχέσης, η επένδυση στην διαμόρφωση αισθήματος εμπιστοσύνης, είναι ένα εργαλείο που θα καταστεί χρήσιμο, όταν βρεθούν και ενώπιον των δύσκολων ζητημάτων, που οφείλουν να αντιμετωπίσουν.

Το ζητούμενο στο Κυπριακό δεν είναι μόνο οι καλές σχέσεις. Άλλωστε όπως έχει αποδειχθεί από το 2003 και εντεύθεν, που η τουρκική πλευρά προχώρησε στην μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση ένθεν και ένθεν του κατοχικού οδοφράγματος, μύτη δεν έσπασε. Επεισόδιο δεν έγινε μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Είναι γνωστό πως  στις ελεύθερες περιοχές επεισόδια σημειώνονται μόνο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ούτε όταν υπήρξε κλοπή των καταθέσεων τους δεν αντέδρασαν οι Ε/κ. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

Συνεπώς, όλα θα κριθούν στις διαπραγματεύσεις. Όταν, για παράδειγμα, θα συζητούνται το εδαφικό και η ασφάλεια, η αποχώρηση των στρατευμάτων και η κατάργηση των εγγυήσεων, η απόσυρση των εποίκων, η διασφάλιση των βασικών αρχών της δημοκρατικής ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κανείς δεν αμφιβάλει πως σήμερα υπάρχει ένα διαφορετικό κλίμα. Να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά πως ο  Ακιντζί δεν είναι ούτε Ντενκτάς, ούτε Έρογλου και δεν έχει καμία σχέση με τον «κουμπωμένο» Ταλάτ, που είχε ταυτιστεί πλήρως με το σύστημα και τις νόρμες του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Όμως, μόνο με τις εντυπώσεις και την αλλαγή του κλίματος δεν λύνεται το Κυπριακό. Και ασφαλώς, για να μην αεροβατούμε, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως  δεν βοηθούν ούτε οι εικόνες που κατασκευάζονται ως να έχει αποχωρήσει ο κατοχικός στρατός και έχει καταργηθεί η κατοχική γραμμή και λύθηκε το Κυπριακό. Το Κυπριακό δεν λύθηκε, βρισκόμαστε- για μια ακόμη φορά- στην αρχή αυτής της νέας προσπάθειας.

Η σημερινή συγκυρία είναι όντως διαφορετική από προηγούμενες. Και είναι ευχή όλων το κλίμα αυτό να κεφαλαιοποιηθεί και πολιτικά, να έχει δηλαδή και πρακτικό αντίκρισμα.

Στη μεγάλη εικόνα, ειδικό χώρο, καταλαμβάνει η Τουρκία, που είναι η κατοχική δύναμη. Η Τουρκία σήμερα είναι χαμένη στα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής ενώ και προηγουμένως δεν είχε δείξει σημεία διαφοροποίησης.

Για να προχωρήσει η διαδικασία, πέραν από τις δυσκολίες που φέρουν την ετικέτα που φέρει το όνομα της Τουρκίας, πρέπει να γίνονται βήματα προς τη λύση. Κινήσεις, όμως, προς τον πυρήνα του Κυπριακού. Να έχουμε δε τούτο υπόψη μας: στα ΜΟΕ και τα μέτρα βελτίωσης της καθημερινότητας, στη δημιουργία ευφορίας και ανεξέλεγκτων προσδοκιών  ελλοχεύει ο μέγας κίνδυνος της  διαιώνισης του διχοτομικού   στάτους κβο. Τα πιο πάνω κατατείνουν στην αποενοχοποίηση και ομαλοποίηση της κατοχής και αφαιρούν το κίνητρο για λύση από την άλλη πλευρά.  Αντί να συμβάλουν στην αποκατάσταση της ενότητας της Κύπρου οδηγούν στην αποδοχή της διαίρεσης ως λύσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: