Με λαμπρότητα τιμήθηκε η επέτειος της ‘Αλωσης της Κωνσταντινούπολης από την Ελληνοαμερικανική ‘Ενωση




Της Μαρίνας Δημητρακοπούλου για την LarissaTimes

Στην κατάμεστη αίθουσα του Θεάτρου της  Ελληνοαμερικανικής Ένωσης τιμήθηκε την Παρασκευή με λαμπρότητα η μαύρη επέτειος της ‘Αλωσης της Κωνσταντινούπολης  το 1453.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Κρις Σπύρου, Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας.

Ο κύριος Σπύρου στην ομιλία του αναφέρθηκε με πολύ παραστατικό τρόπο στις δραματικές εξελίξεις που οδήγησαν στην οριστική πτώση του Βυζαντίου και την ‘Αλωση της Κωνσταντινούπολης από τα στρατεύματα του Μωάμεθ του Β’ ,την σθεναρή αντίσταση των Βυζαντινών δυνάμεων υπό τον Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο,τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου,αλλά και στην τελευταία θεία λειτουργία που τελέσθηκε εκείνη την νύχτα στον Ναό της Αγίας Σοφίας, όπου ο Αυτοκράτορας, ο Πατριάρχης, ο κλήρος και ο λαός του Βυζαντίου έψαλαν για τελευταία φορά τον Ακάθιστο ‘Υμνο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ντοκιμαντέρ 1453 του National Geografic society που προβλήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης το οποίο περιέχει σπάνια ντοκουμέντα, ιστορικές μαρτυρίες, αλλά και εντυπωσιακό κινηματογραφικό υλικό και εξηγεί τα ιστορικά γεγονότα του 1453.

Φωτογραφία Δημήτρης Γκολφομήτσος
Φωτογραφία Δημήτρης Γκολφομήτσος

Αφού εξέφρασε την διαρκή στήριξη του στα ζητήματα της προώθησης των ελληνικών εθνικών θεμάτων και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής γενικότερα, δήλωσε ότι στηρίζει την κυρία Χίλαρυ Κλίντον στις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, εξηγώντας ότι η κυρία Κλίντον έχει διαχρονικά υποστηρίξει τις Ελληνικές θέσεις και υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η εκλογή της είναι απαραίτητη και η προσπάθειά της πρέπει να στηριχτεί από όλους.

Ο κύριος Σπύρου ως πρόεδρος και ιδρυτής της Παγκόσμιας ενορίας της Αγίας Σοφίας διηγήθηκε πολύ παραστατικά την επιχείρηση που οργανώθηκε από τον ίδιο και τα μέλη της  Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας προκειμένου να τελεστεί εκεί μετά από τόσα χρόνια μια ορθόδοξη θεία λειτουργία. Eνώ είχε εξασφαλίσει την στήριξη της κυρίας Κλίντον τότε υπουργού των εξωτερικών των ΗΠΑ και βρισκόταν καθ οδόν μέσω Αλεξανδρούπολης για την Κωνσταντινούπολη  ειδοποιήθηκε από τον Τούρκο πρέσβη ότι η αντιπροσωπία η οποία αποτελούνταν από 70 περίπου μέλη δεν γίνεται δεκτή σε Τουρκικό έδαφος. Ετσι η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας τέλεσε την θεία λειτουργία στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κύριος Σπύρου ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα της διεκδίκησης της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως κορυφαίου ναού της Ορθοδοξίας βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου το οποίο αρχικά απέρριψε το αίτημα με την αιτιολογία ότι δεν είχαν εξαντληθεί όλα τα εθνικά ένδικα μέσα. Ωστόσο η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας επανήλθε και το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τελειώνοντας ο κύριος Σπύρου κάλεσε την Ελληνοαμερικανίδα σοπράνο Νικόλ Μητρούσιας κόρη ομογενών από το Σικάγο να ερμηνεύσει τον Ακάθιστο ‘Υμνο. Στην πράγματι μοναδική ερμηνεία της κυρίας Μητρούσιας συμμετείχαν και όλοι οι παριστάμενοι ψάλλοντας όλοι μαζί ”Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια….”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πρέσβεις,βουλευτές,καθηγητές,απόφοιτοι αμερικανικών πανεπιστημίων και πλήθος κόσμου.

Φωτογραφίες Δημήτρης Γκολφομήτσος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: