“Μαζί τα είπανε”… Ενα σημαντικό βιβλίο τριών καλών συναδέλφων που θέλουν να σκίσουν οι Ελληνες πολιτικοί




Το βιβλίο “Μαζί τα είπανε” είναι μάλλον ασυνήθιστο.  Περιλαμβάνει ένα μέρος από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών της πολιτικής ζωής της χώρας, για μια σειρά κορυφαίων ζητημάτων  – όπως η οικονομία – και έναν σύντομο ιστορικό οδηγό από το 1996 ως το 2013. Είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής έρευνας στα αρχεία τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών σταθμών, εφημερίδων, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και στις ιστοσελίδες των πολιτικών. Εχει τίτλο “Μαζί τα Είπανε” και είναι, όπως γράφουν οι συγγραφείς “Ανθολόγιο Εξαπάτησης”. Είναι έργο των Δημήτρη Μαρούλη, Λεωνίδα Σακλαμπάνη και Βασίλη Κουφόπουλου.

Η έρευνα, εστιάζοντας στα κρίσιμα για τη χώρα γεγονότα, «παρακολουθεί» τους ανθρώπους εκείνους που με τις επιλογές και τις υπογραφές τους, άλλαξαν για μια ζωή, τις ζωές το Ελλήνων.

Στις σελίδες του βιβλίου επιχειρείται η καταγραφή – του βάθους της πολιτικής ανακολουθίας στην Ελλάδα, η οποία με ευθύνη (όχι όλων) των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ, παρήγαγε «πολιτικά μυθεύματα» τεράστιων διαστάσεων. Από τη μία πλευρά, πρωθυπουργοί, υπουργοί και βουλευτές που με περισσή ευκολία μιλούσαν ενώπιον του κοινού, χτίζοντας μια εικονική πραγματικότητα, στην οποία επένδυσαν οι κυβερνήσεις, η επιχειρηματική ελίτ, τα Μέσα και αρκετοί δημοσιογράφοι και από την άλλη το κοινό, η “δεξαμενή των ψηφοφόρων” που άκουγε, έβλεπε, διάβαζε και ψήφιζε, με βάση αυτή την πλαστή εικόνα που της παρουσιαζόταν. Ελάχιστοι, δυστυχώς, έμπαιναν στη βάσανο της συγκριτικής.

Επιπροσθέτως, η έκδοση φιλοδοξεί να καλύψει ένα κενό που εσκεμμένα άφησαν και αφήνουν τα περισσότερα εγχώρια ΜΜΕ, αποφεύγοντας εδώ και χρόνια να ενημερώσουν πραγματικά την κοινωνία, για τη συστηματική αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων των πολιτικών που διαχειρίστηκαν και συνεχίζουν να διαχειρίζονται τις τύχες της.

Η παράθεση των επίσημων τοποθετήσεων κορυφαίων πολιτικών προσώπων, συνδυασμένη με τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων ετών, ότι θα δώσει στον αναγνώστη αρκετές απαντήσεις για το πως φτάσαμε στο ΔΝΤ και στη χρεοκοπία της χώρας.

Οι δηλώσεις-δεσμεύσεις είναι αποκαλυπτικές. Δεν ήταν λίγες οι φορές που και εμείς κατά τη διάρκεια της έρευνας εκφράσαμε την έκπληξή μας μπροστά στη βεβαιότητα των τοποθετήσεών τους και στην ευκολία των κυβιστήσεων.  Οι δηλώσεις-δεσμεύσεις αποκαλύπτουν είτε ότι το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν κατώτερο των περιστάσεων είτε ότι γνώριζαν, αλλά η δίψα για την εξουσία, το υπουργικό χαρτοφυλάκιο και τη βουλευτική έδρα ήταν -δυστυχώς- η κυρίαρχη, μικροπολιτική, αντίληψη. Αυτή δηλαδή που μας έφερε στο ΔΝΤ και όχι οι “τεμπέληδες Έλληνες”, ο “διογκωμένος δημόσιος τομέας” και η ”σοβιετία”.

Θυμάται άραγε κάποιος ότι μια σειρά πρωθυπουργών και υπουργών από το ’93 μέχρι σήμερα μιλούσαν για το περίφημο ”πρωτογενές πλεόνασμα”;  Ποιος μπορεί να ανασύρει από τη μνήμη του τις αιχμές, που άγγιζαν τα όρια της προσωπικής προσβολής, ανάμεσα στον κ. Αντώνη Σαμαρά και την  κ. Ντόρα Μπακογιάννη; Αλήθεια, τι έλεγε για το Μνημόνιο και το ΔΝΤ ο σημερινός πρωθυπουργός από τη θέση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Ποιες δεσμεύσεις είχε αναλάβει προσωπικά, πριν από τις εκλογές του 2009 ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, λίγους μήνες δηλαδή προτού ταξιδέψει στο Καστελόριζο και οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ; Ή πως μεταμορφώθηκε μέσα σε λίγους μήνες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από πολέμιος των φόρων, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στον πρώτο υπουργό Οικονομικών που έκανε πρωταθλητισμό με την συντριπτική αύξηση της φορολογίας;

ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Όποιος έχει στοιχεία που τεκμηριώνουν ισχυρισμούς να τα καταθέσει στον εισαγγελέα. Ο δρόμος προς τον εισαγγελέα είναι γνωστός. Όποιος προβάλλει δήθεν σκάνδαλα αλλά αγνοεί το δρόμο προς την εισαγγελία συμπεριφέρεται ανεύ­θυνα».

15/5/1998, Κ.Σημίτης, Ομιλία στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ

-«Θεωρώ ότι η κυβέρνηση στο διάστημα που έχει διαρρεύσει […] έχει ετοιμάσει την οικονομική πολιτική που εμείς πιστεύ­ουμε ότι οδηγεί στην απογείωση της χώ­ρας, στην οικονομική απογείωση τα επόμενα χρόνια».

13/9/2004, Κ. Καραμανλής, Συνέντευξη Τύπου στην 69η ΔΕΘ

-«Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν το έχουμε ανάγκη».

13/1/2010, Γ. Παπανδρέου, Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο

-«Τον Γιώργο Παπανδρέου τον διώξαμε. Τώρα θα διώξουμε και το ΠΑΣΟΚ. Το λέω ρητά και κατηγορηματικά: Απορρίπτουμε τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Να τελειώσουμε με τα φαντάσματα του ΠΑΣΟΚ. Και να ξεκινήσει η Νέα Μεταπολίτευση. Αυτά δε γίνονται με “συγκυβερνήσεις” αταίριαστων συνεταίρων».

7/4/2012, Α. Σαμαράς, Προεκλογική ομιλία στο Αιγάλεω

-«Έλεγα πάντα ότι προκειμένου οι θυσίες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο, προκειμένου το σχέδιο να εφαρμοστεί και να αποδώσει, χρειάζεται πάτος στο βαρέλι του δημοσίου χρέους. Και χθες έγινε αυτό: μπήκε πάτος στο βαρέλι του ελληνικού δημοσίου χρέους. Στεγανοποιείται και σταθεροποιείται η κατάσταση».

22/7/2011, Ευ. Βενιζέλος, Συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης

-«Εμείς μπαίνουμε στην Ευρώπη με το σπαθί μας. Κανείς δε μας χαρίζει την ένταξη. […] Εμείς δίνουμε δύναμη και προοπτική στους κόπους και στις θυσίες του λαού μας. Και είμαστε υπερήφανοι για αυτό».

21/12/1998, Kώστας Σημίτης, Ομιλία στη Βουλή

**

-Ερώτηση: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το φάσμα της πτώχευσης;»

-Απάντηση: «Όχι. Η Ελλάδα μπορώ να σας πω ότι είναι και καλύτερα από ορισμένες άλλες χώρες, πράγμα που αρχίζουν και παραδέχονται και διεθνείς παρατηρητές.»

10/5/2009, Ντόρα Μπακογιάννη, Συνέντευξη στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα

-«Κασσάνδρες που έλεγαν ότι η χώρα δε θα μπορέσει να δανειστεί ακούω εδώ και ενάμιση χρόνο. Η χώρα και δανείστηκε, δηλαδή εξυπηρέτησε το χρέος της, και με σχετική άνεση…»

6/9/2009, Κ. Καραμανλής, Συνέντευξη Τύπου στην 74η ΔΕΘ

«Η ΝΔ μας προτείνει να στεγνώσουμε την αγορά. Ωραία. Και μετά τι θα γίνει; Το αισχρό όμως είναι ότι το προτείνει αυτό αφού χάρισε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ στους τραπεζίτες».

23/9/2009, Θεόδωρος Πάγκαλος, Συνέντευξη στην εφημερίδα Κέρδος

-«Προσπάθησαν να πείσουν τους Έλληνες ότι με το μνημόνιο θα βγει η Ελλάδα από την κρίση. Σήμερα, ακόμα και εκπρόσωποι των δανειστών μας ομολογούν ότι η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο, ότι κάτι πρέπει να γίνει, κάτι πρέπει να αλλάξει. […]»

17/10/2010, Αντώνης Σαμαράς, Ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

-«Δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους και ιδίως φόρους, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό θεμελιώδες…»

23/6/2011, Ευάγγελος Βενιζέλος, Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Οικονομικών

«Η Δημοκρατική Αριστερά σε καμία περίπτωση δε θα έχει την οποιαδήποτε συμμετοχή σε μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ».

2/4/2012, Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νομό Λασιθίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: