Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες, βιαστείτε λένε οι Ευρωπαίοι στις ελληνικές αρχές




Το πλέον κρίσιμο 48ωρο των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, μετέδωσαν οι απεσταλμένοι του Μέγκα στη βελγική πρωτεύουσα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της συμφωνίας ωστόσο όλοι ηγέτες τόνισαν πως τώρα πρέπει η Ελλάδα να εξειδικεύσει τα μέτρα με τους θεσμούς.

Ακολούθως η επεξεργασμένη συμφωνία θα πρέπει να φτάσει το απόγευμα της Τετάρτης στο Eurogroup ώστε να επιβεβαιωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών και στη συνέχεια να εγκριθεί την Πέμπτη στην τακτική σύνοδο κορυφής.

Ο ένας μετά των άλλον ηγέτες και αξιωματούχοι της ΕΕ και των θεσμών επεσήμαιναν την θετική κατεύθυνση της ελληνικής πρότασης αλλά και την έλλειψη χρόνου. Στις κοινές τους δηλώσεις οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμαναν πως τώρα είναι η ώρα της αξιολόγησης από τους θεσμούς. Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε βέβαιος για συμφωνία εντός της εβδομάδας λέγοντας ότι πλέον δεν μπορεί το παιχνίδι να “παίζεται στις καθυστερήσεις”.

Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι νέες προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική πλευρά συνιστούν μια “καλή βάση” επί της οποίας θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση με τους θεσμούς και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εντατική εργασία μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης, ώστε εκεί να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε την έγκριση της όποιας συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο ως απαραίτητο βήμα προτού αποφανθούν τα ευρωπαϊκά, είπε ότι στη σύνοδο δεν υπήρξε συζήτηση επί σεναρίων παράτασης ή περαιτέρω χρηματοδότησης πέραν της προβλεπόμενης, ενώ για το χρέος σημείωσε ότι οι εταίροι έχουν τοποθετηθεί από το 2012.

Η νέα ελληνική πρόταση είναι περισσότερο ολοκληρωμένη και λεπτομερής, αλλά εξακολουθεί να στερείται εξειδίκευσης και να μην ανταποκρίνεται πλήρως σε όσα έχουν ζητηθεί, ανέφερε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως απομένει να γίνει ακόμη πάρα πολύ δουλειά προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι όλα πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό και η συμφωνία να περάσει πρώτα από το ελληνικό κοινοβούλιο και μετά από όλα τα υπόλοιπα. Ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως είναι ώρα να υπάρξει μια συμφωνία και ότι η Γαλλία υποστηρίζει την ελληνική πρόταση που βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης έγινε αποδεκτή ως βάση για συζήτηση από την πλευρά των θεσμών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί αποσπασματική και περιορισμένη συμφωνία αλλά συνολική και βιώσιμη λύση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: