Του Μ. Σπινθουράκη
Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές απασχολούν ευρέως το σημερινό βελγικό Τύπο, που εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την επίτευξη συμφωνίας.
Ειδικότερα η εφημερίδα LE SOIR σε δημοσίευμα με τίτλο «Ελλάδα: κάτω από τη σκληρή ρητορική, η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές ξανάρχισε», παραθέτει δήλωση ανώνυμου κοινοτικού αξιωματούχου ο οποίος λέει ότι «αντίθετα με εκείνα που η δημόσια ρητορική αφήνει να εννοηθούν, είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Και αυτό σας το λέει ένας γνωστός σκεπτικιστής της ελληνικής υπόθεσης. Δεν παραμένει πια παρά μόνο μία τελευταία προσπάθεια».
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι “μετά από τις καταιγίδες του Σαββατοκύριακου, όπου αμοιβαίες κατηγορίες εκτοξευτήκαν ανάμεσα στην Αθήνα και τη Βαυαρία (όπου διεξαγόταν το G7), η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές ξανάρχισε όντως. Δύο Υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, προσκομίζοντας νέες προτάσεις, οι οποίες όμως φαίνεται να χρειάζονται διευκρινήσεις.
Οι διευκρινίσεις αυτές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη ελληνική πηγή, αφορούν στη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,75% για το 2015, 1,75% για το 2016. Μία πρόταση η οποία θύμωσε τις Βρυξέλλες, καθότι πριν από 10 ημέρες στο Βερολίνο είχε συμφωνηθεί το ποσοστό 1% για το 2015, 2% για το 2016 και 3% για το 2017.
Πέρα από τη δημοσιονομική τροχιά, άλλα θέματα εκκρεμούν σχετικά με τα εναλλακτικά μέτρα που θα υιοθετηθούν, αντί των μειώσεων στις συντάξεις και την επιβολή υφεσιακών μέτρων: δηλαδή μία αύξηση στην τιμή της ενέργειας μέσω ΦΠΑ και των κοινών προϊόντων κατανάλωσης, σημείο στο οποίο επιμένει κυρίως το Δ.Ν.Τ.”
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι “για να μπορεί να συνεχιστεί η δημοσιονομική πορεία, πρέπει να μειωθούν οι δαπάνες και να αυξηθούν τα έσοδα. Γεγονός που συναντά την αντίσταση της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία εκλέχτηκε με την υπόσχεση να ελαφρύνει τα δεινά που επιβλήθηκαν στους φτωχούς και στη μικρή μεσαία τάξη. Η θέση όμως των 28 είναι άκαμπτη: εάν η Αθήνα δεν θέλει να μειώσει τις συντάξεις, ούτε να αυξήσει το ΦΠΑ, πρέπει να υιοθετήσει άλλα μέτρα με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
«Υπάρχουν σχετικές ρεαλιστικές προτάσεις στο τραπέζι» μας εκμυστηρευόταν η ευρωπαϊκή μας πηγή. Μία από τις πίστες, στην οποία δεν έγινε ποτέ δημόσια αναφορά, αλλά η οποία επαναλαμβάνετε ανεπίσημα τις τελευταίες ημέρες στις Βρυξέλλες, είναι να γίνουν περικοπές στο μέχρι τώρα ακέραιο προϋπολογισμό της Άμυνας, «η οποία βρίσκεται στο ίδιο με τις ΗΠΑ επίπεδο, στο 4% των δαπανών».
Σημαντική λεπτομέρεια: το μικρό κόμμα που συμμάχησε με το ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΑΝΕΛ, ένα εθνικιστικό κόμμα, του οποίου ο αρχηγός είναι Υπουργός Άμυνας” καταλήγει το δημοσίευμα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ