Διαδηλώσεις σε Γερμανία και Ιταλία υπέρ μεταναστών και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς Ελλάδα




Εκατοντάδες άνθρωποι –1.800 σύμφωνα με την αστυνομία– διαδήλωσαν στο Βερολίνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους μετανάστες στην Ευρώπη και κατά της λιτότητας στην Ελλάδα.

Οι διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση “Κάνουμε αλλιώς την Ευρώπη” ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα διάφορων αριστερών οργανώσεων και των γερμανικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων Die Linke και Grunen.

Η ειρηνική πορεία ξεκίνησε από μια πλατεία της συνοικίας Κρόιτσμπεργκ και θα καταλήξει στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Το πλήθος φώναζε συνθήματα υπέρ των μεταναστών, καθώς σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων. “Ούτε σύνορα, ούτε έθνη, σταματήστε τις απελάσεις” και “Πείτε το δυνατά, πείτε το καθαρά, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ” ήταν κάποια από αυτά.

Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν επίσης ελληνικές σημαίες ή πλακάτ με συνθήματα υπέρ της Αθήνας. “Η τεχνοκρατική, ψυχρή και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη υπό τη διοίκηση της Γερμανίας είναι ανυπόφορη”, έγραφε ένα πανό. Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και την Ελλάδα έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Στη Γερμανία, συγκεκριμένα στο Μόναχο έγινε μια διαδήλωση “Αλληλεγγύης προς την Ελλάδα”. Στην Ιταλία, περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κολοσσαίο, αψηφώντας τη βροχή, ζητώντας “Να σταματήσει τώρα η σφαγή” των μεταναστών στη Μεσόγειο. Κάποιοι επωφελήθηκαν για να εκφράσουν αισθήματα αλληλεγγύης και στην Αθήνα.

“Είμαστε εδώ για να σώσουμε την Ευρώπη μας, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των μεταναστών και της Ελλάδας. Η Ευρώπη πρέπει να ανήκει σε όλους και όχι μόνο στους Γερμανούς και τις τράπεζες”, δήλωσε ένας 66χρονος συνταξιούχος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Κυριακάτικο συλλαλητήριο στήριξης του ελληνικού λαού στη Βιένη 

Του Δ. Δημητρακούδη

“Στην Ελλάδα κρίνεται αν στην Ευρώπη υπάρχει εναλλακτική επιλογή στην πολιτική φτωχοποίησης και αποδόμησης της Δημοκρατίας, καθώς η Ευρωομάδα και οι θεσμοί ζητούν τη συνέχιση των κοινωνικών περικοπών, ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όμως οι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν αντέχουν πλέον και ζητούν μια πραγματική αλλαγή πορείας”, τονίζεται στην ανακοίνωση-κάλεσμα για το μεγάλο συλλαλητήριο στήριξης του ελληνικού λαού, μεθαύριο στη Βιέννη.

Η εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον ελληνικό λαό, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής στην Πλατεία των Ηρώων στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, με γενικό σύνθημα “Η Ελλάδα δεν είναι μόνη” και θα ακολουθήσει αργότερα πορεία και συλλαλητήριο μπροστά στο κτίριο της αυστριακής Καγκελαρίας.

Το προσκλητήριο απευθύνουν δεκάδες αυστριακοί φορείς και οργανώσεις, με συμμετοχή του Κοινωνικοπολιτιστικού Συλλόγου της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης και Περιχώρων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό (20-27 Ιουνίου).

Όπως τονίζεται επιπλέον στην ανακοίνωση, η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ευρώπη οι οποίοι πλήττονται από την πολιτική της κρίσης, ενώ από την άλλη πλευρά οι κρατούντες κάνουν τα πάντα για να οδηγήσουν την ελληνική κυβέρνηση σε αποτυχία.

Σε αντίστοιχο κάλεσμα του Κοινωνικοπολιτιστικού Συλλόγου της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης και Περιχώρων, υπογραμμίζεται πως στην εκδήλωση θα δοθεί η ευκαιρία σε Έλληνες και Αυστριακούς να ανταλλάξουν τις απόψεις τους πάνω σε ένα θέμα πού απασχολεί όλη την Ευρώπη.

Προστίθεται δε, πως δίνεται επίσης η ευκαιρία να αναδειχθεί το γεγονός, ότι αυτή η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, αλλά ότι έχει να κάνει με την παραγωγή και την άνιση κατανομή του πλούτου – και πως αν δεν αλλάξουν κάποιες πολιτικές, σύντομα πολλές άλλες χώρες θα βρεθούν σε παρόμοια κρίση όπως η Ελλάδα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: