ΚΥΠΕ: Μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ στην Ελλάδα ενώ σε πολλά στέρεψαν τα χρήματα




Του Χρήστου Μιχαηλίδη – ΑΘΗΝΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Στις 10.30 το πρωί σήμερα κανένα από τα δύο μηχανήματα ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλή των Ελλήνων δεν έβγαζε πια χρήματα.

Ο Υπουργός Πολιτισμού της ελληνικής κυβέρνησης, Νίκος Ξυδάκης, ήταν ένας από τους πολλούς πολιτικούς που αντίκρισαν αυτήν την εικόνα στην οθόνη: «Από αυτό το ΑΤΜ δεν μπορείτε προς το παρόν να κάνετε ανάληψη».

Ως τη 1 μμ που άρχισε στην ολομέλεια η συζήτηση επί της πρότασης της Κυβέρνησης για δημοψήφισμα, έγιναν δύο ανατροφοδοσίες των συγκεκριμένων μηχανημάτων. Ως τις 5 το απόγευμα χρειάστηκε να γίνει και τρίτη.

Οι ουρές, είπε στο ΚΥΠΕ μία διοικητική υπάλληλος του Κοινοβουλίου, ήταν ασυνήθιστα μεγάλες για Σάββατο.

Το ίδιο μπορούσε να διαπιστώσει οποιοσδήποτε στα περίπου 4.000 μηχανήματα αυτόματης ανάληψης τραπεζών σε όλη την επικράτεια.

Ήταν η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης της Κυβέρνησης, μέσω πρωθυπουργικού διαγγέλματος, ότι η τελευταία πρόταση των εταίρων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, κι ότι την απάντηση καλείται να δώσει ο λαός σε δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου.

Ήταν η πρώτη μέρα που εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες στήθηκαν στην ουρά για να κάνουν αναλήψεις μετρητών, ανήσυχοι για το τι θα γίνει τώρα που λήγει η προθεσμία και συμφωνία με τους εταίρους φαίνεται να μην υπάρχει πια στο τραπέζι.

Η κυρία Μαρία Καμαροπούλου, 42 ετών, τραπεζικός υπάλληλος από το βόρειο προάστιο της Νέας Ερυθραίας στην Αθήνα, περίμενε 40 λεπτά ώσπου να έρθει η σειρά της να αποσύρει χρήματα. Ήταν από τους τυχερούς που πήγαν σε τράπεζα νωρίς το πρωί, και πήρε λεφτά.

«Το 2013 βλέπαμε στη τηλεόραση τις εικόνες από την Κύπρο με τον κόσμο να έχει σχηματίσει ουρές στα ΑΤΜ, και λέγαμε, παρά τα σκληρά μέτρα που είχαμε υποστεί, ευτυχώς τέτοιο πρόβλημα ανάληψης χρημάτων εμείς δεν έχουμε. Ανησυχώ για το μέλλον του τόπου. Ανησυχώ για το μέλλον των παιδιών μου», μας δήλωσε.

Από νωρίς το πρωί στέρεψαν τα χρήματα και στα περίπου 10 ΑΤΜ μηχανήματα διαφορετικών τραπεζών στο The Mall, ένα από τα πιο πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα της Αθήνας, στο Μαρούσι, όπου τα Σάββατα συρρέουν χιλιάδες πολίτες για ψώνια και αναψυχή.

Ο κ. Γιώργος Μαραμένος, 41, ιδιωτικός υπάλληλος σε εταιρεία μάρκετιγκ, προσήλθε στο εμπορικό κέντρο με την οικογένειά του – 3 παιδιά, ανήλικά όλα.

«Εγώ ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ, για να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία, και όχι για να με βάλει εμένα αποφασίσω, χωρίς καν να έχω επαρκή γνώση για τη διαπραγμάτευση. Είμαι απογοητευμένος. Δεν έχω κουράγιο να πάω τη Δευτέρα στη δουλειά μου».

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι όλη μέρα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδος, βρίσκονταν σε συνεχείς συσκέψεις, αποτιμώντας την κατάσταση που επικρατεί στο δίκτυο των ΑΤΜs καθώς, όπως σημειώνουν,  η συμπεριφορά των καταθετών είναι ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσει τις αντοχές του συστήματος.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας  Λούκα Κατσέλη, όπως και νωρίτερα πηγές της κεντρικής τράπεζας, δήλωσαν στο ΑΠΕ ότι η τροφοδοσία των ΑΤΜ γίνεται ομαλά από την ΤτΕ και όπου υπάρχουν σε μεμονωμένες περιπτώσεις προβλήματα αυτά αποκαθίστανται το συντομότερο.

Κυβερνητικά στελέχη κάνουν συνεχείς εκκλήσεις στους πολίτες να μην πανικοβάλλονται, τονίζοντας ότι υπάρχει επάρκεια χρημάτων στις τράπεζες, αλλά οι αθρόες αναλήψεις δυσκολεύουν τη κατάσταση.

Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι ήρεμος, αφού οι τράπεζες δεν πρόκειται να κλείσουν τις πόρτες τους, ανέφερε ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Απαντώντας σε ανησυχίες για την επιβολή περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων, μετά την ανακοίνωση της προκήρυξης δημοψηφίσματος επί της πρότασης των δανειστών, είπε «οι τράπεζες δεν θα κλείσουν, τα ATM θα έχουν ρευστό».

Από χθες τα ξημερώματα πάντως καταγράφονται ουρές από πολίτες που πραγματοποιούν αναλήψεις δίνοντας το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των καταθετών, οι οποίοι και την Παρασκευή μετά από δύο μέρες ηρεμίας, απέσυραν περί τα 600 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό πρόγραμμα και άρα η «υποχρέωση» της ΕΚΤ να στηρίζει τις τράπεζες μέσω του ELA λήγει την ερχόμενη Τρίτη, 30 Ιουνίου. Δημοσιογραφικές πηγές εκτιμούν ότι το ζητούμενο είναι αν η αυριανή απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ,  θα εγκρίνει την συνέχιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) ή όχι.

Εάν η ΕΚΤ δεν αυξήσει τον ELA ή δεν τον αυξήσει στο βαθμό που να καλύπτει τις εκροές,  τότε όπως επισημαίνουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε διάστημα λίγων ημερών να προχωρήσει στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) για να ελέγξει τις εκροές καταθέσεων.
Σήμερα οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κοντά στα 128 δισ. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων τη Δευτέρα συναρτάται με την ψυχολογία των καταθετών, επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες που συνιστούν ψυχραιμία.

Από την κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώθηκε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την τροφοδοσία των ΑΤΜ με ρευστότητα.

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΑΓΚ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: