Και το δούλεμα συνεχίζεται… Πενταμερής: Εντατική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας




Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) η συνάντηση της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η οποία διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, οι πέντε αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η εντατική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

Φ. ΚΑΡΑΒΙΤΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Πενταμερής έκτακτη σύσκεψη για την Ελλάδα στο Βερολίνο

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις με στόχο την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα. Απόψε πραγματοποιείται σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, σύσκεψη Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ στο Βερολίνο, με στόχο την κατάρτηση πρότασης που θα παρουσιαστεί στην χώρα μας ως η μόνη ρεαλιστική λύση για αποφυγή χρεοκοπίας και παραμονή στο ευρώ.

Επικαλούμενο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, το Bloomberg μεταδίδει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ετοιμάζονται να συναντήσουν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που βρίσκονται ήδη στο Βερολίνο.

Στόχος της συνάντησης είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα, με την εκπόνηση πρότασης που θα παρουσιαστεί στη χώρα μας ως η μόνη ρεαλιστική λύση για την αποφυγή της χρεοκοπίας και την παραμονή στην ευρωζώνη, εν ολίγοις δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί με μορφή τελεσιγράφου.

Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ παρακάθησαν νωρίτερα σε δείπνο εργασίας στο Βερολίνο, με τους επικεφαλής των είκοσι μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ευρώπης (European Roundtable of Industrialists, ERT) και κεντρικό θέμα συζήτησης, τις προοπτικές της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή και τη θέση της στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Νωρίτερα, στις δηλώσεις τους, οι τρεις πολιτικοί επισήμαναν τη σημασία της δημιουργίας πραγματικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ωστόσο κατά την συνέντευξη Τύπου δεν έγινε αναφορά στο ελληνικό ζήτημα, αν και αναμενόταν να συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: