Κατέρρευσαν οι συνομιλίες των κομμάτων της ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες




Του Ν. Φραγκόπουλου

Σφοδρές κατηγορίες αντάλλαξαν στην ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ για την αποτυχία των χθεσινών συνομιλιών, στις Βρυξέλλες, σχετικά με την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαμεσολάβησε στις συνομιλίες, σημείωσε ότι οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε τελική συμφωνία.

Στη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, η οποία διήρκεσε 12 ώρες συμμετείχαν οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, (Νίκολα Γκρούεφσκι του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, Ζόραν Ζάεβ της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης/ SDSM, Αλί Αχμέτι του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI και Μεντούχ Θάτσι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών/ DPA) και ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Η συνάντηση αυτή στις Βρυξέλλες, αποτέλεσε συνέχεια αυτής που είχε γίνει στις 2 Ιουνίου, στα Σκόπια, όπου οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, με τη διαμεσολάβηση του κ. Χαν, επέτυχαν προκαταρκτική συμφωνία για τη διεξαγωγή, μέχρι τα τέλη Απριλίου 2016, πρόωρων βουλευτικών, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η επίλυση της πολιτικής κρίσης.

Ο κ. Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, κατηγόρησε τον Ζόραν Ζάεβ ότι ευθύνεται για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, καθώς, όπως είπε, προσήλθε στις διαπραγματεύσεις χωρίς καμία διάθεση συμβιβασμού.

«Είναι εμφανές ότι ο Ζάεβ δεν θέλει να επιτευχθεί συμφωνία, επειδή φοβάται τις εκλογές, στις οποίες θα υποστεί συντριπτική ήττα. Ούτε συμφωνία θέλει να επιτευχθεί, ούτε εκλογές θέλει να υπάρξουν», τόνισε ο κ. Γκρούεφσκι.

Από την μεριά του ο Ζόραν Ζάεβ κατηγόρησε τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι η εμμονή του να μην παραιτηθεί και να ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διοργανώσεις τις πρόωρες εκλογές, δεν επέτρεψε την επίτευξη συμφωνίας.

«Είναι παράλογο ο δημιουργός της πολιτικής κρίσης, Νίκολα Γκρούεφσκι, να επιμένει να συνεχίζει να ηγείται κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να διοργανώσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο Γκρούεφσκι ήταν έτοιμος να δώσει τα πάντα για να διαφυλάξει τη θέση του», σημείωσε ο κ. Ζάεβ και πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να κάνει «εκπτώσεις» για θέματα που αφορούν την ελευθερία και τις δημοκρατικές αξίες που αξίζουν οι πολίτες της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι αυτές ήταν ανοιχτές και διεξοδικές, ωστόσο ακόμη δεν οδήγησαν σε τελική συμφωνία.

«Η ΕΕ ζητά από όλες τις πλευρές της ΠΓΔΜ, προς το συμφέρον της χώρας τους και των πολιτών της να καταλήξουν σε μόνιμη πολιτική συμβιβαστική λύση, χωρίς αναβολές και να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα συμπληρώσουν την επιτευχθείσα συμφωνία στις 2 Ιουνίου στα Σκόπια. Οι αναληφθείσες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις εκ μέρους των ηγετών όλων των κομμάτων πρέπει να εφαρμοστούν ως επείγον ζήτημα. Αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε η χώρα να σημειώσει κάποια πρόοδο στην ευρωατλαντική της πορεία» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Ακόμη πιο “ευθύς” ήταν ο επίτροπος Χαν, ο οποίος, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο twitter, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη υπευθυνότητας και ηγετικής βούλησης από την μεριά των συμμετεχόντων, στην συνάντηση, από την ΠΓΔΜ.

«Δεν υπάρχει τελική συμφωνία στις συνομιλίες για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Είμαι πολύ απογοητευμένος από την έλλειψη υπευθυνότητας και της ηγετικής ικανότητας κάποιου. Οι πολίτες της χώρας αξίζουν κάτι καλύτερο, δημοκρατία, κράτος δικαίου και ευρωπαϊκό μέλλον. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες», έγραψε στο twitter ο κ. Χαν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, αιτία της αποτυχίας για την επίτευξη συμφωνίας στις χθεσινές συνομιλίες στις Βρυξέλλες, αποτέλεσε η διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, σχετικά με το τι είδους κυβέρνηση θα διεξάγει τις πρόωρες εκλογές.

Ο Ζόραν Ζάεβ επέμενε στο αίτημα για άμεση παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και το σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, πολιτικών ή τεχνοκρατών, η οποία θα οριστεί το επόμενο διάστημα και θα διοργανώσει τις πρόωρες εκλογές στα τέλη Απριλίου του 2016.

Αντιθέτως, ο Νίκολα Γκρούεφσκι απέρριψε το αίτημα παραίτησης της κυβέρνησης του και φέρεται να αποδέχτηκε το σχηματισμό μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης μικρής χρονικής διάρκειας, της οποίας όμως θα ηγείται ο ίδιος και η οποία θα διοργανώσει τις εκλογές τον Απρίλιο του 2016, κάτι που συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης του Ζάεβ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: