Κατάθεση-ποταμός του Ρουμελιώτη: Αναγκαίο του “κούρεμα”, ανάσα στην οικονομία




«Αν οι εταίροι μας συνεχίσουν να εθελοτυφλούν για το θέμα του χρέους αυτό θα είναι κακό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την αξιοπιστία της Ευρωζώνης», επισήμανε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Κατά την έναρξη της ακρόασης, ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι από τη διεύθυνση του ΔΝΤ του ζητήθηκε να διευκρινίσει ότι σήμερα θα εκφράσει προσωπικές απόψεις, καθώς και ότι δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από το ΔΝΤ να αναφερθεί σε πληροφορίες που δεν έχουν ήδη δημοσιευτεί, με την πρόεδρο της Βουλής (και της Επιτροπής) Ζωή Κωνσταντοπούλου να επισημαίνει ότι «έχει ενδιαφέρον αυτή η κινητοποίηση του ΔΝΤ, και από το γεγονός αυτό πολλά μπορούμε να συναγάγουμε». «Ας μην ανησυχεί το ΔΝΤ, θα κληθεί σύντομα να καταθέσει τις απόψεις και τα πεπραγμένα του στην επιτροπή» προσέθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης, στην περίπτωση της Ελλάδας, το χρέος δεν ήταν «βιώσιμο με μεγάλη πιθανότητα» και έτσι έπρεπε να προχωρήσει το ΔΣ του Ταμείου σε αλλαγή του Καταστατικού του για να προβεί σε χρηματοδότηση της Ελλάδας. «Έκαναν λάθος υπολογισμούς» και «υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις», σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι «οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο τη χώρα μας που δεν έκανε αυτά που έπρεπε, αλλά και τους εταίρους». «Αν η αναδιάρθρωση του χρέους γινόταν τότε (Μάιος 2010), το “κούρεμα” που θα χρειαζόταν θα ήταν μόνο 30%» είπε προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο «θα έδινε ανάσα στην ελληνική οικονομία και δεν θα γινόταν μια τέτοια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη «το λάθος που διαπράχθηκε (με το ζήτημα του χρέους) ήταν τεραστίων διαστάσεων και θα οδηγούσε σε μέτρα λιτότητας και συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας». Και αναρωτήθηκε: «Το κόστος ποιος θα το πληρώσει; Ο ελληνικός λαός το πλήρωσε. Άλλοι δεν ευθύνονται; Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν πρέπει να το καταλάβουν, που εξακολουθούν να επιμένουν ακόμα στη μη αναδιάρθρωση του χρέους;».

Επιπλέον σημείωσε ότι «το κούρεμα των ομολόγων -τότε και έτσι όπως έγινε- μόνο προβλήματα δημιούργησε και δεν έλυσε κανένα πρόβλημα». «Θυσιάστηκαν τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών προκειμένου να κερδίσουν χρόνο οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα που διατηρούσαν» είπε. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε συναντήσεις μεταξύ στελεχών του ΔΝΤ και κυβερνητικών αξιωματούχων της Γερμανίας και της Γαλλίας, εκείνη την περίοδο, σχετικά με το θέμα αυτό.

Σχετικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι «οι εταίροι μάς πιέζουν για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν βλέπουν την ουσία»: Για παράδειγμα, όπως είπε, «δεν βλέπουν το πώς θα καταπολεμηθούν τα καρτέλ στην Ελλάδα, αλλά πιέζουν στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης κάποιων επαγγελμάτων (π.χ. φαρμακεία). Προσωπικά αμφιβάλλω αν η ανάπτυξη θα προκύψει έτσι».

Η πρόεδρος της Βουλής συμφώνησε ότι από τα καρτέλ η Ελλάδα χάνει αρκετά δισεκατομύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ ρώτησε τον κ. Ρουμελιώτη «αν η ενδοτικότητα των τότε κυβερνήσεων απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα» απασχόλησε το ΔΝΤ, με τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ να απαντάει ότι «στο Ταμείο ήταν έντονη η αίσθηση ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για σύγκρουση με τη μεγάλη φοροδιαφυγή και τα μεγάλα συμφέροντα».

Σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Ρουμελιώτης σημείωσε ότι «είναι λυπηρό να μην έχει εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τα στοιχεία από τη λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες παρόμοιες λίστες».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Βουλής, την Τετάρτη 17 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Α.Σ., ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: