Ο τέως επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και οι Αμερικανοί, από το 2008 κιόλας προειδοποιούσαν σχεδόν καθημερινά, με έγγραφα και τηλεγραφήματα την τότε ελληνική κυβέρνηση, ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και ότι έπρεπε να ληφθούν επειγόντως μέτρα γιατί από τον επόμενο χρόνο δεν θα μπορούσε να “βγει” στις αγορές. Μάλιστα, ο κ. Στρος Καν είχε προτείνει έγκαιρα να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά δεν εισακούστηκε ποτέ, γιατί αντιδρούσαν σθεναρά οι Γερμανοί και ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλόντ Τρισέ. Τελικά, το 2012 έγινε το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά…

Τα παραπάνω κατήγγειλε ο δημοσιογράφος–ερευνητής, Μιχάλης Ιγνατίου, στη διάρκεια παρουσίασης και στη Θεσσαλονίκη, του νέου βιβλίου του, με τίτλο, “Τρόικα ο δρόμος προς την καταστροφή”. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου “Ιανός” και ο συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις αναγνωστών και υπέδειξε άγνωστες πτυχές και παρασκήνια, που καθόρισαν την πορεία της χώρας και την οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ιγνατίου, το βιβλίο αποτελεί προϊόν εκτεταμένης δημοσιογραφικής έρευνας στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τις κυβερνήσεις των Κ. Σημίτη, Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Στηρίζεται δε, σε σωρεία εγγράφων “τα οποία συγκεντρώθηκαν από τη συντακτική μου ομάδα μετά από επίπονες προσπάθειες”. “Δεν είμαι ιστορικός, αλλά παρουσιάζω πραγματικά γεγονότα. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται έγγραφα του ΔΝΤ. Είναι χρώματος γκρίζου, όπως και η ψυχή αυτών που το συγκροτούν”, είπε ο Μ. Ιγνατίου – ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις του Γιώργου Παπανδρέου, για τα όσα αναφέρονται για εκείνον στο βιβλίο, ο συγγραφέας ανέφερε: “Τα πυρά έπεσαν πάνω στον κ. Παπανδρέου. Ίσως δεν διάβασε το βιβλίο πριν βγάλει την ανακοίνωση. Ίσως δεν τον ενημέρωσαν σωστά. Πάντως οι Αμερικανοί είχαν συστήσει στον κ. Παπανδρέου να συνεργαστεί με τον κ. Καραμανλή όταν ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα, αλλά αυτός δεν τους άκουσε”.

Καταλήγοντας, ο δημοσιογράφος υπογράμμισε ότι οι τρεις παραπάνω ελληνικές κυβερνήσεις, δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της κρίσης, ούτε να τη διαχειριστούν: “”Εμείς, η ερευνητική μας ομάδα, θεωρούμε πως το πρόβλημα ξεκίνησε απ’ το 2000 και μετά” ανέφερε ο Μ. Ιγνατίου – ενώ αναφερόμενος στον κ. Καραμανλή είπε πως οι Αμερικανοί τον ενοχλούσαν και τον προειδοποιούσαν να λάβει μέτρα, αλλά ο τότε Πρωθυπουργός επηρεάστηκε από τους συνεργάτες του και “έκρυψε το πρόβλημα κάτω από το χαλί”.

Για το βιβλίο μίλησαν οι δημοσιογράφοι Παντελής Σαββίδης και Σταύρος Τζίμας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Στέφανος Διαμαντόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: