Kατ’ αρχήν συμφωνία επιδιώκει το Eurogroup για Ελλάδα λόγω ‘ενδοθεσμικών’ διαφωνιών




Μια ¨καταρχήν συμφωνία¨ – κι όχι πλέον την ολοκλήρωση της συμφωνίας – επιδιώκει το σημερινό Eurogroup,  σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, μετά τις διαφωνίες που εκδηλώθηκαν χθες στο επίπεδο των τεχνικών συνομιλιών Ελλάδας και δανειστών.

Οπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, διαπιστώθηκαν ¨διαφωνίες όλων με όλους¨- της Ελλάδας με κάποιους από τους θεσμούς και μεταξύ των ιδίων των θεσμών. Παρότι πολλά έχουν επενδυθεί για την εξομάλυνση αυτών των διαφορών στη σημερινή τετραμερή συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, του διοικητού της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι , της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και  του Ελληνα πρωθυπουργού – για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας φθάνει ένα 24ωρο νωρίτερα στις Βρυξέλλες – δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρει να επιλύσει τις εκκρεμότητες εγκαίρως για τη συνεδρίαση του Eurogroup, που ξεκινά στις 19.00 (τοπική ώρα).

Χθες, υπήρξε και τηλεδιάσκεψη μεταξύ των κ.κ. Γιούνκερ και Ντράγκι και της Λαγκάρντ, όταν διαπιστώθηκαν τα χάσματα, ενώ οι διαφωνίες εκδηλώθηκαν και στο επίπεδο του Ελληνα διαπραγματευτή  Νίκου Παππά με τον ¨απεσταλμένο¨ του προέδρου Γιούνκερ.

Πλέον, πηγές του Συμβουλίου λένε πως ελπίζουν σε μια καταρχήν συμφωνία μετά από πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup, σε γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ αύριο και στην ανακοίνωση, ενδεχομένως την Παρασκευή, την κοινής δήλωσης συμφωνίας των θεσμών (Staff Level Agreement).

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΥΠΕ

Νέα συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των τριών θεσμών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν), Μάρτιο Ντράγκι (ΕΚΤ) και Κριστίν Λαγκάρτ (ΔΝΤ), θα έχει το μεσημέρι της Τετάρτης στις Βρυξέλλες ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Στις Βρυξέλλες το Eurogroup θα συνέλθει σε νέα έκτκατη σύνοδο, προκειμένου να συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων που παρουσίασε η ελληνική Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα επικυρωθεί και από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που συνέρχεται αύριο Πέμπτη.

Παράλληλα, και ενώ καταγράφονται αντιδράσεις στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ για το πακέτο μέτρων Τσίπρα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συμφωνία στο σύνολο της δεν θα είναι υφεσιακή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δίνει μεγάλη μάχη για δικαιότερη κατανομή των βαρών για να σηκώσουν τα βάρη αυτοί που δεν τα σήκωσαν μέχρι σήμερα.

Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη συμφωνία, είπε ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας πως θα είναι μεγάλο πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη να μην βρεθεί συμφωνία. Βάζουμε στο τραπέζι της συζήτησης το χρέος είπε ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνοντας πως το κριτήριο που έχουμε στην διαπραγμάτευση είναι μια βιώσιμη λύση και κοινωνικά δίκαιη.

Ο ΦΠΑ βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης είπε ο κ.Τσακαλώτος και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με την διαπραγμάτευση του Αντώνη Σαμαρά.

Όσον αφορά τη αποπληρωμή των δόσεων, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως η συμφωνία θα έχει ένα χρηματοδοτικό κομμάτι και άρα θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΓΣΑ/ΓΧΡ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: