Καμία αύξηση του ELA από ΕΚΤ, ψήγματα ελπίδας λόγω “ετοιμότητας για αναθεώρηση”…




Ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες διατηρείται στο τρέχον ύψος, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της και επισημαίνει ότι η ΕΚΤ λαμβάνει υπ’ όψιν της την απόφαση για το ελληνικό δημοψήφισμα και για την μη-παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η ΕΚΤ «θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα», ενώ επισημαίνεται ότι η έκτακτη βοήθεια ρευστότητας διατηρείται στο επίπεδο της περασμένης Παρασκευής. «Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αναθεωρήσει την απόφαση» και «παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις της στην νομισματική πολιτική», τονίζει η ΕΚΤ.

«Το Συμβούλιο της ΕΚΤ καλωσόρισε σήμερα την δέσμευση των υπουργών της Ευρωζώνης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών του ευρωχώρου και να παραμείνουν έτοιμοι να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την μη-παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ για την Ελλάδα, το Συμβούλιο διακήρυξε ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να διατηρήσει την δημοσιονομική σταθερότητα.

Δεδομένων των ισχυουσών συνθηκών, το Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το ‘ταβάνι’ στην παροχή έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφασίστηκε την Παρασκευή (26 Ιουνίου 2015).

Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αναθεωρήσει την απόφασή του (…) To Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις οικονομικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική και για την ισορροπία των κινδύνων σε ό,τι αφορά την σταθερότητα των τιμών στον ευρωχώρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στο πλαίσιο της εντολής του», αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου της ΕΚΤ.

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος και προσυπογράφουμε την προσήλωση των κρατών-μελών στην δέσμευση για ανάληψη δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εύθραυστα σημεία των οικονομιών του ευρωχώρου».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα για τους έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: