Είσοδος ειδικών στο Βαρώσι: Κίνηση από τουρκική πλευρά, που δεν καθορίζει πότε θα γίνει το βήμα αυτό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το θέμα των Βαρωσίων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα, πλην όμως ως πρώτο βήμα θεωρείται η είσοδος στην κλειστή περιοχή ειδικών.

Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζίου εκφράζοντας για πρώτη φορά δημόσια θέση επί του θέματος που προέκυψε κατά την εδώ επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν για είσοδο στην περιοχή εμπειρογνωμόνων. Αυτή η ιδέα δεν προχώρησε καθώς ο Ντερβίς Έρογλου άσκησε βέτο στη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων ειδικών. Ο σύμβουλος του κ. Ακιντζί είπε πως  είναι εφικτό να δημιουργηθεί μια τέτοια ομάδα ανεξάρτητα από τις συνομιλίες για τη λύση και να ξεκινήσει μελέτη της κατάστασης.

Ο κ. Μπουρτζιού, σε συνέντευξη Τύπου χθες, αναφέρθηκε εκτενώς στην εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά συντηρεί το θέμα της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Σημειώνοντας πως αυτό θέλει η τ/κ πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη, είπε πως η πραγματοποίηση πολυμερούς για τις εγγυήσεις «δεν είναι επιθυμία μόνο του Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, και των πλευρών που προσδοκούν σε λύση του Κυπριακού». Έσπευσε δε να επισημάνει πως «δεν υπάρχει μια τέτοια συμφωνία γιατί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν έχει χρονοδιάγραμμα».

Είναι σαφές πως η μη αναφορά στην ελληνική πλευρά επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Λευκωσίας για πολυμερή το Σεπτέμβριο στην έδρα του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στα όσα έχουν παράξει οι διαπραγματευτές είπε πως στο εδαφικό  έγινε μια εργασία εξακρίβωσης των κριτηρίων των πτυχών, κατέγραψαν τις θέσεις τους για την αξία των περιουσιών και την πλειοψηφία του πληθυσμού που ζει εκεί. Επισήμανε πως δεν έχει συμπεριληφθεί κανένα ποσοστό, κανένα όνομα χωριού, κωμόπολης, πόλης ή άλλης τοποθεσίας, ούτε δόθηκε κανένας χάρτης, ούτε λήφθηκε, ούτε αναφέρθηκε. Περαιτέρω, είπε πως συζητήθηκαν μόνο θέματα εσωτερικής ασφάλειας και κατέληξαν σε πέντε έγγραφα στο θέμα αυτό.

Για το θέμα των εγγυήσεων έθεσε δυο ζητήματα. Πρώτο, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις δεν είναι μόνο ένα κεφάλαιο αλλά αφορά ολόκληρη τη συμφωνία  και θα συζητηθεί στο τέλος. Θα πρέπει, όπως είπε να προκύψει πρώτα αποτέλεσμα στις άλλες πτυχές του Κυπριακού. Δεύτερο, οι συμβαλλόμενες πλευρές σε μια διεθνή συμφωνία δεν θα μπορούν, ούτε θα έχουν το δικαίωμα ή το καθεστώς να ακυρώσουν, αλλάξουν ή τροποποιήσουν τη συμφωνία χωρίς την υπογραφή όλων των πλευρών.

Ακόμη, όπως σημειώνει τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου, ανέφερε πως τα έγγραφα ΑΑ (Ακιντζί – Αναστασιάδη) είναι τα πιο περιεκτικά που έχουν παραχθεί από την περίοδο του σχεδίου Ανάν, διευκρινίζοντας δεν σημαίνει ότι αυτό είναι αρκετό για μια λύση.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ

Ο Μπαρίς Μπουρτζίου είπε πως ο Ακιντζί κινείται σε τρεις άξονες. Πρώτο την ψυχολογία, που εκφράζει «την πίστη για λύση», δεύτερο τα ΜΟΕ και τρίτο την ταυτόχρονη αναζήτηση μιας συνολικής λύσης που θα δημιουργήσει μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική στη βάση της ισότητας.

ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΕ ΑΚΟΜΗ

Ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί κάποια ημερομηνία για μια κοινωνική εκδήλωση των δύο ηγετών στο “βορρά”. Σημειώνεται ότι έχει μεταδοθεί για παρουσία τους στον Πύργο του Οθέλλου και στη αρχαία Σαλαμίνα. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα μιλήσουν σε εκδήλωση των επιμελητηρίων, στην περιοχή του Λήδρα Πάλας εντός Ιουλίου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο  Μπαρίς Μπουρτζιού ευχαρίστησε την ηγεσία της Τουρκίας για την ενθάρρυνση που τους δίδει στη διαδικασία των συνομιλιών. Ευχαρίστησε, επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη θετική του επιρροή και τη συμβολή του στη θετική ατμόσφαιρα στις συνομιλίες και το κοινό όραμα, με την κοινή γλώσσα, που μοιράζεται με τον κ. Ακιντζί.

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

Τον εθνικό μας εναέριο χώρο παραβίασαν σήμερα τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F 16, τα οποία, αναχαιτίστηκαν από την Πολεμική μας Αεροπορία. Ειδικότερα τα τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασανον ελληνικό εναέριο χώρο στις 14:41 βόρεια της Χίου, στους Ανθρωποφάγους και εξήλθαν στις 15:09 νότια της Σάμου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: