“Υπάρχει ακόμα δυνατότητα συνομιλιών”, διαβεβαιώνουν Μέρκελ και Σχοινάς…




Των Φαίη Καραβίτη και Μαρίας Αρώνη

«Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για συνομιλίες», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου Ίζα Μουσταφά και επισήμανε ότι και μετά την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος βοήθειας η Ευρώπη «δεν θα κόψει την συνομιλία με την Ελλάδα – αυτό δεν συνηθίζεται στην ΕΕ».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πως εκτιμά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνομιλίες με την Αθήνα, τόνισε ωστόσο ότι «σήμερα το βράδυ, ακριβώς στις 24:00, ώρα κεντρικής Ευρώπης, εκπνέει το πρόγραμμα – και δεν γνωρίζω καμία άλλη ανθεκτική’ ένδειξη» και πρόσθεσε: «Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η τελευταία πρόταση της Επιτροπής, η οποίας μου είναι γνωστή, είναι από την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας. Δεν έχω κάτι περισσότερο».

Παρόμοιες δηλώσεις προέβη και ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαριτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας της Ελλάδας λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα, όπως μεταδίδει η Μαρία Αρώνη από τις Βρυξέλλες: «Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για συμφωνία, αλλά ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε χθες στον πρόεδρο της Επιτροπής. Μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε μια ύστατη πρόταση στον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να συγκληθεί σήμερα έκτακτο Eurogroup.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντήσει πριν τα μεσάνυχτα χθες, όμως ακόμα δεν έχει υπάρξει αυτή η κίνηση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα και ο χρόνος στενεύει ασφυκτικά.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ζ.Κ. Γιούνκερ, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να συμφωνήσει με τις τελικές προτάσεις των θεσμών της 26ης Ιουνίου, και ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της ύστατης αυτής πρότασης είναι η διευθέτηση των χρηματοοικονομικών αναγκών της χώρας και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στο συνολικό πακέτο συμφωνίας που προσφέρεται στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνεται και το πακέτο Γιούνκερ, ύψους 35 δισ. ευρώ για την τόνωση και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Εξάλλου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι μαζί με το ελληνικό πρόγραμμα που λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα, εξανεμίζεται και η χρηματοδότησή του, ύψους 16,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα εξανεμίζονται 1,9 δισ. ευρώ από το EFSF, 3,4 δισ. από τα SMPs (κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης) και τα ANFAs.

Εξανεμίζονται, επίσης, τα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τις τράπεζες και είχαν μεταφερθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον ΕFSF.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: