Οι τέσσερις δόσεις στο Ταμείο σε μία στο τέλος του μήνα




Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα να συγκεντρωθούν οι τέσσερις δόσεις προς το Ταμείο σε μία, την οποία θα έχει περιθώριο να πληρώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου αναφέρει η συνάδελφος Κατερίνα Σώκου στην Καθημερινή (www.kathimerini.gr).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας, το Ταμείο θα εγκρίνει το αίτημα. Αν και έχει χρησιμοποιηθεί μόνο άλλη μία φορά, αυτή η δυνατότητα προβλέπεται από τους κανονισμούς του και θα δώσει χρόνο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Την είδηση μετέδωσε και η ιστοσελίδα www.in.gr.

Σε συνέντευξη τύπου για την αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτησε τις «δημιουργικές συζητήσεις» στις Βρυξέλλες που όπως είπε δίνουν χρονικό παράθυρο για να ακούσουμε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης στις προτάσεις των θεσμών. Σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ, «δείχνουμε ευελιξία σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα», αναφέροντας ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, τη δημοσιονομική προσαρμογή και το χρονοδιάγραμμά της. Οπως είπε, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το ΔΝΤ είναι ευέλικτο να εξετάσει εναλλακτικά μέτρα για την επίτευξη των στόχων, εφόσον αυτά συνοδεύονται από σταθερή εφαρμογή.

Σε επίμονες ερώτησεις για τη στάση του ΔΝΤ στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είπε ότι δεν θέλει να το απομονώσει καθώς το πρόγραμμα «πρέπει συνολικά να βγάζει νόημα». Για το λόγο αυτό, είπε, το ΔΝΤ δείχνει ευελιξία στην αξιολόγηση των μέτρων προς τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς στόχους. Οπως τόνισε, όμως, «αν υπάρχει απομάκρυνση από αυτούς τους στόχους θα πρέπει να εξετασθεί χρηματοδότηση, που είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει το χρέος, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζεται από τα επιτόκια και τις λήξεις».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρει δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι «οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε ομαδοποίηση πληρωμών σε έναν συγκεκριμένο μήνα καταβάλλοντας μια πληρωμή εφάπαξ στο τέλος του μήνα».

Μάλιστα επεσήμανε ότι η Αθήνα δεν είχε καταθέσει σχετικό αίτημα ενώ η τελευταία χώρα που είχε ακολουθήσει την ίδια διαδικασία ήταν η Ζάμπια πριν από τρεις δεκαετίες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: