Η κυβέρνηση λέει ότι τις έχει ήδη δώσει τις προτάσεις, ο Γιούνκερ περιμένει…




Του Χρήστου Μιχαηλίδη – ΚΥΠΕ – ΑΘΗΝΑ

Ενώ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την Αθήνα να στείλει στους εταίρους και δανειστές, το συντομότερο δυνατόν, «τις εναλλακτικές της προτάσεις», η ελληνική κυβέρνηση, μέσω πηγών της από το Μέγαρο Μαξίμου, διαμηνύει ότι εκείνη αναμένει τις παρατηρήσεις των «θεσμών», επί των προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει.

“Ελπίζω η εναλλακτική πρόταση της Ελλάδας να μας παρουσιαστεί σύντομα. Θα ήθελα να έχω χρόνο να τη μελετήσω στις λεπτομέρειές της”, δήλωσε χθες  κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία.

«Η ελληνική κυβέρνηση, μετά την κατάθεση της πρότασής της, που άλλωστε αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στα Brussels Groups, αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στη πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο», δηλώνουν από την Αθήνα κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Κατά τα λεγόμενά τους, η κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς «ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση, τόσο ως προς τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει, όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, του οποίου η επίλυση αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία».

Πέραν αυτού, η Αθήνα θεωρεί ότι μετά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, «είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή».

Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι κανένα κόμμα στη Βουλή «δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του».

Ακόμα, επισημαίνεται ότι οι  Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, θα συναντηθούν, «ούτως ή άλλως», στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη, και αφήνεται να εννοηθεί ότι οι όποιες παρεξηγήσεις, ασάφειες και πληροφορίες για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα θα αποσαφηνισθούν.

«Η ελληνική πλευρά – λέει το Μαξίμου –  δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση.  Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει προοπτική στην οικονομία, αλλά και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: