Η Κύπρος, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η διζωνική




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η απόφαση της ΕΔΕΚ για την απόρριψη της ρατσιστικής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας έδωσε την ευκαιρία για να ξεκινήσει η συζήτηση για το μείζον αυτό ζήτημα, που βασικά αφορά στο μέλλον του ελληνικού πληθυσμού της Κύπρου. Είναι μία συζήτηση αναγκαία, καθώς άπτεται της ύπαρξης αυτής καθ’ αυτής του ελληνικού στοιχείου, που αποτελεί και τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού.

Η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι ιδανική για τους Ελληνοκύπριους και εξυπηρετεί μόνο τα τουρκικά σχέδια για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Το παραδέχονται ακόμα και οι θιασώτες της στις ελεύθερες περιοχές όταν μιλούν για «αναγκαίο κακό» ή όταν υποστηρίζουν ότι «είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κερδίσουμε», επειδή -όπως ισχυρίζονται- είναι αποτέλεσμα της ήττας μας στον σικέ πόλεμο του 1974, όταν η Κύπρος προδόθηκε από την ελληνική χούντα. Είναι μία άκρως φιλοτουρκική λύση -άλλωστε ήταν δημιούργημα του Χένρι Κίσιγκερ.

Η παραπάνω θέση, ότι εξυπηρετεί απόλυτα την Άγκυρα, δεν είναι εθνικιστική, όπως διατείνονται οι υποστηρικτές της, οι οποίοι χρεώνουν σε όλους εμάς που την απορρίπτουμε σοβινισμό. Το πλέον σημαντικό είναι ότι δεν υπηρετεί τους πόθους ούτε των Τουρκοκυπρίων, αν αποδεχθώ ότι και οι ίδιοι υποφέρουν από την τουρκική κατοχή. Δέχομαι επίσης ότι είναι και αυτοί θύματα του Τούρκου κατακτητή, παρά το γεγονός ότι το έχουν δίπορτο: Εκμεταλλεύονται τα αγαθά της Κυπριακής Δημοκρατίας -και καλώς πράττουν- αλλά και την «ασφάλεια» που υποτίθεται ότι τους προσφέρει ο κατοχικός στρατός.

Άρα, η λύση αυτή, δεν συμφέρει στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, καθώς αποκλείει την επανένωση του νησιού, που αποτελεί πόθο όσων αγαπάμε την Κύπρο. Κατά τη γνώμη μου, είναι συνταγή για καταστροφή, όχι για μόνιμη ειρήνη. Είναι άκρως ενοχλητική η κατάργηση των δημοκρατικών διαδικασιών σε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παρά την πίκρα μας για την επιβολή του Μνημονίου και του «κουρέματος» των καταθέσεων των πολιτών, πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπηρετεί τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Τα γεγονότα δεν αμφισβητούνται, ακόμα και αν μας αντιμετώπισαν ως εχθρούς την Άνοιξη του 2013. Ναι μεν την ευθύνη για την καταστροφή της Δημοκρατίας την έχουν οι δικοί μας πολιτικοί, τραπεζίτες και μερικοί διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν αυτοί που μας αποτελείωσαν. Η διζωνική, λοιπόν, δεν ικανοποιεί ούτε τους Ευρωπαίους.

Οι κυβερνήσεις από τον Τάσσο Παπαδόπουλο μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του Δημήτρη Χριστόφια, ισχυροποίησαν τη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ με το οποίο έχουμε κοινά συμφέροντα στον ενεργειακό πλούτο της Μεσογείου. Επιπρόσθετα, πρόκειται για την ισχυρότερη χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία είναι πια φίλη και σύμμαχος. Μέχρι τον Μάιο του 2010, εξυπηρετούσε μόνο τα τουρκικά συμφέροντα και έπληττε τα δικά μας. Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε και το ακατόρθωτο. Ταυτόχρονα, δημιούργησε στρατηγική σχέση και με την Αίγυπτο, η οποία διοικείται από μία στυγνή δικτατορική ομάδα, η οποία αποτελεί το αντίπαλο δέος της Τουρκίας. Τόσο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, όσο και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, ξεκαθάρισαν στον κ. Αναστασιάδη το αυτονόητο… Του τόνισαν ότι οι συμφωνίες τους έγιναν με την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θα δεχθούν εκπλήξεις. Σαφέστατα αναφέρονται στη λύση του Κυπριακού και στην πιθανή ανάδειξη της Τουρκίας σε δύναμη ελέγχου του νησιού.

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσα, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, όπως και οι δύο μεγάλες δυνάμεις της περιοχής μας, δεν έχουν κανένα συμφέρον από την επιβολή της διζωνικής στην Κύπρο. Δεν μπορώ να αποδώσω πιο απλά το αυτονόητο. Ότι από την αποδοχή της διζωνικής ικανοποιούνται όλοι οι σχεδιασμοί και οι στόχοι της Τουρκίας. Η Κύπρος θα τεθεί υπό τον απόλυτο έλεγχό της.

Η αμαρτωλή κυπριακή ηγεσία έχει λάβει κατά καιρούς καταστροφικές αποφάσεις. Η τραγωδία της οικονομίας και η πτώχευση των πολιτών είναι έργο της. Είναι ευτύχημα ότι η Κύπρος εξέρχεται τόσο σύντομα από τα δεσμά του Μνημονίου. Βιώνοντας την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καταθέτω ότι οι Κύπριοι πολίτες είναι τυχεροί και πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια εξόδου με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει άρον-άρον το Κυπριακό με την έωλη δικαιολογία ότι η λύση θα ανοίξει την πόρτα του οικονομικού «παράδεισου». Είναι μία βλακώδης θεωρία που καταρρίπτεται από τη δύναμη των αριθμών. Όλα τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκαν οι μελέτες είναι πλαστά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ανοίξει πρώτος τη συζήτηση αυτή, και θα πρέπει να απευθυνθεί στους πολίτες. Δεν είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά η φιλοτουρκική λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Παρατήρησα ότι έχουν ατονήσει οι έρευνες για τα σκάνδαλα διαφθοράς και η υπόσχεση που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υλοποιείται. Είναι ευθύνη του κ. Αναστασιάδη να δώσει πνοή στις έρευνες και πρέπει να ενθαρρύνει τον Γενικό Εισαγγελέα και την Αστυνομία ώστε να υπάρξουν γρήγορες και επιθετικές κινήσεις. Επίσης, επαναφέρω το θέμα των πολιτικών που δεν πλήρωναν φόρους, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Ο κατάλογος υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών και στην Εφορία. Αντιλαμβάνομαι ότι στον κατάλογο βρίσκονται τα ονόματα πολιτικών όλων (σχεδόν) των χώρων. Οι τραπεζίτες που συνεργάστηκαν με το πολιτικό σύστημα παραμένουν στο απυρόβλητο. Θέλω να ενθαρρύνω όσους έχουν στοιχεία να απευθυνθούν και σε εμάς. Είναι υπόσχεσή μας ότι όλες οι καταγγελίες θα δημοσιοποιηθούν, αφού ερευνήσουμε την εγκυρότητά τους. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για να τερματιστεί μία διά παντός η ατιμωρησία…

www.philenews.com, www.mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: