Οι υπουργοί του Eurogroup απειλούν, χαμογελαστός ο Βαρουφάκης




Θλιβερή χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ευρωομάδας στις Βρυξέλλες.

«Θλιβερή απόφαση για την Ελλάδα το δημοψήφισμα… Η απόφαση έκλεισε την πόρτα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι περιμένει να ακούσει τι θα πει ο κ. Βαρουφάκης ωστόσο ανέφερε συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα έκλεισε την πόρτα των διαπραγματεύσεων, ενώ ήταν ακόμη ανοικτή. Θα ακούσουμε τις απόψεις της Ελλάδας και συζητήσουμε για τις όποιες συνέπειες», πρόσθεσε. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η απόφαση της κυβέρνησης ήταν αρνητική έκπληξη.

«Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει κι αυτή τη θέλει. Εκπλαγήκαμε από την απόφαση του κ. Τσίπρα. Πρέπει να σκεφτούμε αν υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από την περαιτέρω βοήθεια των εταίρων, δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ.

Xαμογελαστός και χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε στο Eurogroup ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ενώ ο Μαλτέζος υπουργός είπε με πολύ σκληρά λόγια ότι τώρα οι Ελληνες θα καταλάβουν τις συνέπειες της χρεοκοπίας.

Το κρίσιμο Eurogroup ξεκίνησε με βασικό θέμα το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του προγράμματος ώστε να γίνει το δημοψήφισμα. Παράλληλα τονίζεται ότι δεν αποσύρεται η πρόταση.

Το πρακτορείο Dow Jones σημειώνει ότι είναι πρακτικά δύσκολο να υπάρξει επέκταση του Ελληνικού προγράμματος έως ότου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος κάνει λόγο ότι για να παρθεί η σχετική απόφαση, αυτό προϋποθέτει να είναι ομόφωνη και από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών.

«Η προθεσμία είναι… προθεσμία» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Eric Wiebes, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Γιόχαν Φαν Όφερτφελτ προειδοποίησε ότι ο χρόνος εξαντλείται. Προφανώς η 30η του Ιούνη πλησιάζει επικίνδυνα όπως είπε, ενώ αποκάλεσε το δημοψήφισμα μια «περίεργη κίνηση».

Δύσκολη χαρακτήρισε την επέκταση του προγράμματος για την Ελλάδα ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Δεν θα συζητήσουμε για το δημοψήφισμα δήλωσε ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ και χαρακτήρισε περίεργη (bizzare) την κίνηση της κυβέρνησης. Θα συζητήσουμε το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, η 30η Ιουνίου έρχεται γρήγορα δήλωσε ο κ. Βαν Όβερτβελντ.

«Θα δούμε τα στοιχεία, τα αποτελέσματα και με βάση τα συμπεράσματα θα λάβουμε δράση» συμπλήρωσε.
Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, θέλω να δω τι υπάρχει στο τραπέζει. Θα πρέπει να δούμε ισχυρές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και την Ελληνική Βουλή. Δεν έχουμε τρεις εβδομάδες αλλά τρεις ημέρες και αυτό θα πρέπει να το λάβει υπόψη της η κυβερνηση, συμπλήρωσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: