Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αν δεν πληρώσει το ΔΝΤ, λέει η Λαγκάρντ




Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει τις οφειλές της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου, τότε θα θεωρηθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας, δήλωσε κατηγορηματικά την Πέμπτη η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η κυρία Λαγκάρντ επεσήμανε πως η 30ή Ιουνίου είναι οριστικά η καταληκτική ημερομηνία για την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης ή περιόδου χάριτος στην καταβολή του ποσού των δόσεων του Ιουνίου, που όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση έχουν ενοποιηθεί και ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Από την 1η Ιουλίου η χώρα θα θεωρείται ότι χρεοκόπησε, τόνισε η κυρία Λαγκάρντ, συμπληρώνοντας: «Αλλά ειλικρινά ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί».

Λίγη ώρα αργότερα προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε έτοιμη να εξετάσει προτάσεις που, όπως ειπε, «μπορούν μας οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα».

Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε, επίσης, ότι «το ΔΝΤ δεσμεύεται απέναντι σε 188 κράτη-μέλη από την Ελβετία στην Σρι Λάνκα άρα έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στις χώρες» προσθέτοντας ότι «το Ταμείο μπορεί να καταστεί και ευέλικτο, αλλά χρειάζεται αξιόπιστα προγράμματα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα συζητηθούν καινούργιες προτάσεις από την πλευρά της Ελλάδας, είπε πως εφόσον υπάρχουν προτάσεις που επιτρέπουν συμπαγή αποτελέσματα, «είμαστε εδώ για να τις εξετάσουμε».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: