Η εφημερίδα FT μιλά για τελεσίγραφο στον Αλέξη…




Το άρθρο στην πρώτη σελίδα των Financial Times της Παρασκευής είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο για την Ελλάδα. Το τελεσίγραφο στον Ελληνα πρωθυπουργό επιδόθηκε λέει η εφημερίδα και επισημαίνεi ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες Peter Spiegel ότι  επικρατεί μεγάλη απογοήτευση και ότι η Αθήνα έχασε τον τελευταίο σύμμαχό της, την Κομισιόν.

«Μόλις πριν από μία εβδομάδα, αξιωματούχοι των δύο πλευρών πίστευαν ότι η συμφωνία είναι εφικτή, όταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρέδιδε στον Αλέξη Τσίπρα το πεντασέλιδο σχέδιο των πιστωτών. Μετά την τετράωρη συνάντηση, ο πρόεδρος της Κομισιόν πίστευε πως είχε πετύχει συμφωνία». Ο κύριος Τσίπρας διαφώνησε μεν τότε με επιμέρους ζητήματα, όπως το ΦΠΑ στο ρέυμα, όμως είχε αποδεχτεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και είχε δεσμευτεί να επανέλθει με νέες προτάσεις, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Έκτοτε, πολλά άλλαξαν, σχολιάζει ο Peter Spiegel και κάνει εκτενεί αναφορά στις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την απόρριψη του σχεδίου από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ακύρωσε τη δεύτερη συνάντηση με τον Γιούνκερ και αντ’ αυτού συγκάλεσε την ολομέλεια της Βουλής. «Επιπλέον, κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα, ανέβαλε την πληρωμή της δόσης των 300 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιογράφου, τα πράγματα για την Ελλάδα χειροτέρεψαν κατά τη Σύνοδο των G7 στην Βαυαρία, όταν ακόμα και ο Ομπάμα, που μέχρι τότε πίεζε τους Ευρωπαίους για λύση με την Ελλάδα, φέρεται να είπε πως κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Όταν τελικά οι προτάσεις της Αθήνας κατέφθασαν, εξιστορεί ο Peter Spiegel, οι Ευρωπαίοι έμειναν άφωνοι: Αντί ισοδύναμων μέτρων, η Αθήνα μιλούσε για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. «Η απογοήτευση ήταν πολύ έντονη» σχολιάζει πηγή κοντά στον Γιούνκερ, ο οποίος τότε δήλωνε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων πως «η Αθήνα έχασε την Κομισιόν».
Την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την τριμερή Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ παρεμβαίνει δυναμικά στο τοπίο, ανακοινώνοντας πως απέσυρε την ομάδα του από τη διαπραγμάτευση «μια κίνηση που στόχο είχε να τονίσει το κατεπείγον της κατάστασης, αλλά και πως οι συζητήσεις διακατέχονται από “σουρεαλιστικό αέρα”», όπως ανέφερε στέλεχος του Ταμείου στον Peter Spiegel.

Σε άλλο άρθρο τους οι FΤ αναφέρουν ότι ο χρόνος έχει λήξει και καταγράφουν τα μηνύματα που έστειλαν οι αξιωματούχοι της ΕΕ στην Ελλάδα.

Αναλυτικά στο άρθρο τονίζεται:

Οι πιστωτές της Ελλάδας εξαπέλυσαν την Πέμπτη τις πιο σκληρές προειδοποιήσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης από τότε που ξεκίνησε η πεντάμηνη κόντρα για το πρόγραμμα διάσωσης των €172 δισ., με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποσύρει την διαπραγματευτική του ομάδα και τους Ευρωπαίους ηγέτες να λένε ότι ο χρόνος για συμβιβασμό έχει λήξει.

Η αιχμηρή γλώσσα που χρησιμοποίησαν δημόσια αντανακλά τον ολοένα και μεγαλύτερο φόβο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπερεκτιμήσει τον χρόνο που έχει απομείνει για να κλείσει μια συμφωνία που θα απελευθερώσει την τελική δόση των 7,2 δισ. ευρώ για την γονατισμένη ταμειακά κυβέρνηση του.

Σε μια σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας άκουσε ότι η κυβέρνηση του πρέπει να αποφασίσει γρήγορα αν θα δεχθεί ένα μεγάλο αριθμό οικονομικών μεταρρυθμίσεων ή θα χρεοκοπήσει.

«Χρειαζόμαστε αποφάσεις και όχι διαπραγματεύσεις τώρα. Είναι η άποψη μου ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γίνει, πιστεύω, λίγο πιο ρεαλιστική» είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα την Τετάρτη. «Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για τζόγο, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για τζόγο. Η ημέρα πλησιάζει, φοβάμαι, που κάποιος θα πει ότι το παιχνίδι τελείωσε».

Εξίσου άμεσο ήταν και το ΔΝΤ, το οποίο ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματευτές του επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον και τόνισε ότι υπάρχουν «μεγάλες διαφορές» και έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα μας στους περισσότερους τομείς-κλειδιά» ανέφερε ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ. «Δεν έχει υπάρξει πρόοδος πρόσφατα στην άμβλυνση των διαφορών αυτών».

Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αν δεν κλείσει συμφωνία ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε η Αθήνα να αποκτήσει πρόσβαση σε χρήματα πριν λήξουν δύο μεγάλοι «λογαριασμοί»: η αποπληρωμή €1,5 δισ. στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου και μια αποπληρωμή €3,5 δισ. για ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα την Πέμπτη σε μια τελευταία προσπάθεια -σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Ε.Ε.– να δεχτεί ο Έλληνας ηγέτης μια συμφωνία. «Αν η διαδικασία προχωρούσε κανονικά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να συναντήσει τον κ. Τσίπρα σήμερα» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Υπάρχουν σημάδια πως η Αθήνα έχει ήδη αλλάξει στρατηγική ως αντίδραση στις σκληρές προειδοποιήσεις. Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ο κ. Παππάς, υπουργός Επικρατείας και ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναλάβουν τις καθημερινές διαπραγματεύσεις στο «Brussels Group». O κ. Tσίπρας θα επιβλέπει «την όλη διαδικασία» με την ελπίδα να διασφαλίσει μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, είπε ο αξιωματούχος.

Η γερμανική κυβέρνηση στέλνει τις τελευταίες ημέρες μηνύματα σε «ιδιωτικό» επίπεδο ότι είναι ώρα κοπούν οι συνομιλίες και να υιοθετηθεί μια πιο σκληρή «take it or leave it» στάση.

Σύμφωνα με τρεις ανώτατους αξιωματούχους της ευρωζώνης, Γερμανοί ηγέτες διεμήνυσαν σε άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης πως δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν πέρα από την συμβιβαστική πρόταση που παρουσιάστηκε στον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα από τον κ. Γιούνκερ εκ μέρους των πιστωτών της Ελλάδας.

Οι αξιωματούχοι είπαν πως η κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης από τον κ. Τσίπρα στο ελληνικό κοινοβούλιο την Παρασκευή, μαζί με την προσπάθεια της κυβέρνησής του να επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πίστευαν ότι είχαν συμφωνήσει, έχουν πείσει το Βερολίνο ότι μια πιο σκληρή «take it or leave it» στάση πρέπει να δοκιμαστεί.

«Η μόνη απάντηση που ψάχνουν από τους Έλληνες είναι να πουν ‘να’» ανέφερε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Κάποιοι στην Γερμανία υποστηρίζουν ότι ακόμα και το πλάνο που παρουσίασε ο Γιούνκερ έχει πάει «πολύ μακριά» με τις «παραχωρήσεις» που έκανε. Στη συμφωνία του Φεβρουαρίου μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων πιστωτών αποφασίστηκε να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος, αλλά όχι τα επόμενα χρόνια, όπως αναφέρεται στο νέο σχέδιο που έδωσαν οι εταίροι (σ.σ. αναφέρεται στην πρόταση των θεσμών της προηγούμενης εβδομάδας που απέρριψε η Αθήνα). Σε κάποιους Γερμανούς αξιωματούχους «σηκώθηκαν οι τρίχες» όταν είδαν την πρόταση για μειωμένους στόχους την επόμενη τριετία.

Ενας γερμανός αξιωματούχος που εμπλέκεται στη συζήτηση δήλωσε πως παραμένουν διαφορές μεταξύ της Αγκελας Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε για το πώς θα προσεγγίσουν αυτή την αντιπαράθεση. Η Μέρκελ είναι ακόμα δεσμευμένη στο να αποτρέψει το Grexit, παρότι αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες η αμφιβολία της για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να πετύχει τις μεταρρυθμίσεις που θα δεσμευτεί.

Ο Σόιμπλε δείχνει περισσότερο πρόθυμος να επιτρέψει ένα Grexit, θέση που ασπάζεται αυξανόμενος αριθμός βουλευτών στο κόμμα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αυτή η υποβόσκουσα «ανυπομονησία» εντός της Γερμανίας ήρθε στο φως νωρίτερα σήμερα. Ο Jens Weidmann, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας δήλωσε πως «ο χρόνος τελειώνει» για την Ελλάδα προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία, προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος πτώχευσης μεγαλώνει μέρα με τη μέρα».

Η Μέρκελ δήλωσε πως είναι ώρα «η Αθήνα να δουλέψει εμφατικά με πλήρη ταχύτητα… να προσπαθήσει να λύσει όλα τα ανοικτά μέτωπα», προσθέτοντας: «Κάθε μέρα μετράει».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: