Οι δανειστές ζητούν νέο Μνημόνιο από τον Τσίπρα; Αναφορά σε μέτρα 3,5 δισ. ευρώ




Η Κομισιόν συνέταξε κείμενο συμφωνίας και το έστειλε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αντέννα και της ανταποκρίτριας του στις Βρυξέλλες, Μαρίας Αρώνη.

Πρόκειται για κείμενο που αναφέρεται ως MOU, δηλαδή μνημόνιο, και εμπεριέχει τις θέσεις των θεσμών και του ΔΝΤ και ουσιαστικά βασίζεται στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, το οποίο αναλύθηκε γραμμή –γραμμή το βράδυ του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το κείμενο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, προβλέπει, για το 2015, μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ , κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνει, επίσης, όλο το φάσμα των θεμάτων της διαπραγμάτευσης από τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ έως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό αλλά και την πάγια θέση του ΔΝΤ για περικοπές τουλάχιστον στις επικουρικές στις συντάξεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν καθυστερήσει πολύ με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό κενό να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, γι’ αυτό εμφανίζονται ανυποχώρητοι όσον αφορά στα εισπρακτικά μέτρα και στις περικοπές που έχουν άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως εμφανίζονται πιο ελαστικοί   στα μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου μελετά λέξη –λέξη το κείμενο της συμφωνίας για να αιτιολογήσει τις αντιρρήσεις του αν και οι δανειστές δεν δέχονται αλλαγές στα δημοσιονομικά.

Οι Βρυξέλλες περιμένουν την απάντηση της Αθήνας προκειμένου να συντάξουν το τελικό κείμενο και να υπογραφεί η συμφωνία

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε μετά από 35 λεπτά η τηλεδιάσκεψη του Αλ. Τσίπρα με την Αγκ. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ η οποία ήταν σε καλό κλίμα και εκφράστηκε εκ νέου η βούληση για επίτευξη συμφωνίας. Πιθανότατα να συζητήθηκε και το κείμενο που φέρεται να έχει στείλει η Κομισιόν στη λογική του take it or leave it.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή στο Mega:

Πληροφορίες για ύπαρξη τριών κειμένων ως προσχεδίων συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και θεσμών διακινούν τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το μέγαρο Μαξίμου υπό το φως της νέας τηλεδιάσκεψης που θα γίνει απόψε μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας.

Αρχικά υπάρχει κείμενο της ελληνικής πλευράς στο οποίο αποτυπώνονται οι προτάσεις της και τα σημεία σύγκλισης αλλά και στα σημεία στα οποία υπάρχει απόσταση.

Υπάρχουν ωστόσο και κείμενα από τους θεσμούς, περισσότερα μάλιστα του ενός, στα οποία κατά πληροφορίες γίνονται προσπάθειες να περιληφθούν οι διαφορές της κάθε πλευράς καθώς στις τάξεις των θεσμών δεν παρατηρείται ενιαία θέση σε μια σειρά από ζητήματα.

Στόχος τα επόμενα 24ωρα να καταλήξουν οι δυο πλευρές στη σύνταξη ενός ενιαίου κειμένου.

Στα ανοιχτά θέματα περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, με αξιωματούχο με γνώση διαπραγματεύσεων να διαβεβαιώνει ότι προχωράει το σενάριο με τους τρεις συντελεστές και ενδεχομένως να υπάρχει και κατηγορία με μηδενικό συντελεστή.

Ανοιχτά επίσης θέματα είναι οι φόροι υπέρ τρίτων, οι ακριβείς διατυπώσεις για το εργασιακό και τα ασφαλιστικά αλλά φαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση και όσο και αν συγκλίνουν οι δυο πλευρές, η συμφωνία θα έχει έντονο πολιτικό στίγμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: