Η Αθήνα λέει ότι καταθέτει αντιπροτάσεις για να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους εταίρους




ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΑΘΗΝΑ

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση (non-paper), φέρεται έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, «όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ».

Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Στη συζήτηση εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, και σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, γνωστοποιήθηκαν στον Πρόεδρο της Κομισιόν οι αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Δεν έχει γίνει γνωστό ποιες μπορεί να είναι αυτές, πηγές όμως αναφέρουν ότι «οι εναπομείνασες διαφορές» είναι στο δημοσιονομικό και στη βιωσιμότητα του χρέους.

Λίγες ώρες νωρίτερα, πάλι μέσω non-paper από το Μέγαρο Μαξίμου, είχε γίνει λόγος για «μια ενιαία συμφωνία» που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα [conditionality] και συμπυκνώνεται σε:

** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.

** Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

** Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].

Η Αθήνα εκτιμά ότι «βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%», και η τελευταία πληροφόρηση αναφέρει πως εκπρόσωποι του Έλληνα Πρωθυπουργού θα βρίσκονται αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών.

Συνεπώς, υπογραμμίζει, αυτό που χρειάζεται είναι «πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης».

«Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς», συνεχίζει, «ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Στην Αθήνα επικρατεί ένα κλίμα μεγάλης σύγχυσης, που αντανακλάται και από τη συμπεριφορά των αγορών, που την μία μέρα που κρίνουν ότι η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη εκτοξεύονται στα ύψη, και την άλλη μέρα όπου επέρχεται πάλι αβεβαιότητα, βυθίζονται.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε προχθες ότι όλα πλέον είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία λίγες μέρες πριν δήλωνε ότι «η Αθήνα έκανε ό,τι μπορούσε, και η συμφωνία εξαρτάται από τους θεσμούς».

Χθες, η  κυβέρνηση διαμήνυσε ότι μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Κατά την Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια και στο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί και «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό πλέον επίπεδο».

Ως προς τούτο φέρεται να συμφωνεί με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος δήλωσε από την Ουάσιγκτον, με αφορμή την αποχώρηση του κλιμακίου του Ταμείου από τις Βρυξέλλες, ότι η συζήτηση στη βελγική πρωτεύουσα διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν θέλει να εμπλακεί -«δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός», όπως είπε.

Φράση που δείχνει, κατά την Αθήνα, «και μια εσωτερική διαφωνία μεταξύ των θεσμών και πίεση του ΔΝΤ προς τους εταίρους του [Κομισιόν και ΕΚΤ] να επανέλθουν στο «σωστό δρόμο» της τεχνικής διαπραγμάτευσης».

Ήδη, αναφέρεται σε ένα απογευματινό non-paper της κυβέρνησης, ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ πήρε το σήμα δηλώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» προκειμένου να «ηρεμήσει» το ΔΝΤ. Πρόσθεσε, βέβαια, για να συνεχιστεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

«Η μη συμμετοχή, λοιπόν, του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα”, αναφέρεται.

Όπως διευκρίνισε και ο κ. Τζέρι Ράις «το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

“Ίσως το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιέζει, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του», δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: