Για “φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων” αλλά και “συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο” μίλησε ο κ. Βαρουφάκης κατά την συνάντηση του στον ΟΟΣΑ με τον Γενικό Γραμματέα Ανχελ Γκουρία καθώς και με τα κλιμάκια των εμπειρογνωμόνων.

“Αυτή η κυβέρνηση εκλέχθηκε με μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων” δήλωσε προς τους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του. ” Ο ΟΟΣΑ είναι μεγάλος σύμμαχος στο σχεδιασμό του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος, αλλά και στη εφαρμογή και επίβλεψή του”.

Ο υπουργός εξήγησε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι “εντελώς ξεχωριστό από τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους θεσμούς,  είναι όμως ένα κομμάτι του έργου της κυβέρνησης”, είπε και πρόσθεσε: “Ελπίζω οι θεσμοί να λάβουν υπόψιν τους τη μεταρρυθμιστική αυτή ατζέντα, που είναι ελληνικής προέλευσης, ο δε ελληνικός λαός να την αποδεχθεί θετικά, σε
αντίθεση με τις προηγούμενες ατζέντες που έδωσαν κακό όνομα στον όρο μεταρρύθμιση”, δήλωσε.

Στο ερώτημα εάν θα παρουσιάσει την ατζέντα αυτή αύριο στο Λουξεμβούργο, εξήγησε ότι οι συνεδριάσεις  στο Eurogroup είναι ετοιμασμένες και “χορογραφημένες” εκ των προτέρων και δεν υπάρχουν περιθώρια για πιο εκτενείς και λεπτομερείς συζητήσεις.

“Αύριο θα παρουσιάσουμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι το πολιτικό και ηθικό μας καθήκον, ώστε να φθάσουμε σε μια συμφωνία πολύ γρήγορα” υπογράμμισε.

Εξήγησε συγχρόνως ότι δεν περιμένει συμφωνία αύριο διότι οι συνεδριάσεις  του Eurogroup δεν είναι σχεδιασμένες για την παρουσίαση νέων προτάσεων χωρίς να έχουν προηγουμένως προετοιμασθεί. “Και είμαι της γνώμης” πρόσθεσε, “ότι η συμφωνία πρέπει να φθάσει σε επίπεδο πολιτικών ηγετών, αρχηγών κρατών”.

Σε ερώτημα εάν σκοπεύει να συζητήσει με τον κ. Γιούνκερ στην περίπτωση που θα προτείνει νέες προτάσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: “Θα συζητήσουμε με οποιονδήποτε εκπρόσωπο των θεσμών, συνάδελφο, υπουργό Οικονομικών, Καγκελάριο, Πρόεδρο, πρωθυπουργό που έχει να προτείνει λύσεις. Οχι απλά συμφωνίες αλλά συμφωνία-λύση αυτής της πεντάχρονης …της κρίσης χρέους, ύφεσης της ελληνικής και κοινωνικής οικονομίας” κατέληξε.

Γιάνης-Γκουρία συμφώνησαν για μεταρρυθμίσεις στον ΟΟΣΑ

— Μετά από περίπου δυόμισι ώρες συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και τα τεχνικά κλιμάκια που συνεργάζονται με την Ελλάδα για ορισμένες μεταρρυθμίσεις, ο ΟΟΣΑ εξέδωσε το παρακάτω ανακοινωθέν:

«Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα για να συζητήσουν ύστερα από αίτημα της Ελλάδας την υποστήριξη του ΟΟΣΑ στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να εισάγει σε διάφορους τομείς των πολιτικών της.

Ο Άνχελ Γκουρία και ο Γιάνης Βαρουφάκης συμφώνησαν οι μεταρρυθμίσεις να επικεντρωθούν στο χονδρικό εμπόριο, στην αγορά των μίντια, στις κατασκευές, στον τραπεζικό τομέα, καθώς και την καλύτερη εξυπηρέτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Επίσης, μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν για την αγορά εργασίας, τις συντάξεις, την καταπολέμηση της διαφθοράς, και τις προμήθειες στο Δημόσιο, και συνεφώνησαν για τα επόμενα βήματα αυτής της συνεργασίας, και το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή και την επίβλεψη αυτών των μεταρρυθμίσεων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, Ολυμπία Τσίπηρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: